Переваги і недоліки новобудов економ-класу

Переваги і недоліки новобудов економ-класу
Переваги і недоліки новобудов економ-класу
Найбільш ліквідний товар на первинному ринку нерухомості масового сегмента — новобудови економ-класу. Попит на бюджетні метри у 2018 році досягав 53 %. Квартири здебільшого розкуповувалися на стадії будівництва.
Розглянемо, які вимоги пред’являються до об’єктів цього класу, а також переваги і недоліки, які, ймовірно, придбає власник житла.

Характеристика комплексів

Новобудови економ-класу — це однотипні серійні будівлі з мінімумом претензій до комфорту. Зазвичай будівництво комплексів ведеться на майданчиках, розташованих в спальних районах або на околицях. Рівень екології може межувати з допустимими показниками шкідливого впливу, прописаними в ДБН України.
Для зведення будівель застосовують конструкційні елементи — панельну збірку, а також цеглу, шлакоблок або газобетон. Простір між стінами заповнюють будь-якими дешевими матеріалами, які не суперечать нормативним документам: газоблоком, шлакоблоком, силікатною цеглою, керамзитобетоном та іншими.
Кількість під’їздів у будинках практично не обмежена. Фасадне оздоблення зазвичай просте, але привабливе. Похмурі сірі будинки залишилися в минулому.
Охорона будинків класу економ не передбачена. Паркування теж не входить до переліку неодмінних вимог, хоча багато забудовників обладнують стоянки для машин, щоб орендувати їх мешканцям за певну плату.
Прибудинкова територія оснащується пандусами, лавочками, урнами, ліхтарями. У дворі має бути дитячий майданчик.
Інфраструктура більшості новобудов економ-класу розвинута добре. Під час вибору майданчика для будівництва враховується близькість маршрутів громадського транспорту, розташування крамниць, дитячих садків, шкіл і поліклініки.
Внутрішнє планування

Елементарне оснащення будинків економ-класу містить в собі:

  • ліфт пасажирський (з недорогих моделей);
  • приміщення загального користування (під’їзд) і технічну зону.
Безпеку життя і здоров’я мешканців забезпечують повноцінні системи вентиляції, пожежні шафи і ящики, укомплектовані спеціальним обладнанням, а також датчики диму. На вхідні під’їзні двері встановлюють домофони.

Щодо метражу, то загальна площа бюджетних квартир становить:

  • однокімнатні — від 28 м²;
  • двокімнатні — від 45 м²;
  • трикімнатні — від 55 м²;
  • чотирикімнатні — від 70 м².

Висота стель не може перевищувати 2,7 метра.

Зазвичай квартири здаються в експлуатацію з чорновою обробкою. Якщо ж вона є, то найпростіша. Наявність балконів і лоджій вітається, але не обов’язкова. Підключення комунікацій, таких як електрика, газ і водопостачання, проводить підрядник. Питання щодо монтажу лічильників мешканці вирішують самостійно.

Переваги бюджетної нерухомості

Низька ціна — головний привілей новобудов економ-класу. З цієї переваги випливає наступне: житло має великий попит і, на відміну від дорогої нерухомості, його простіше перепродати або здати в оренду.
Сучасні комплекси відрізняються від масових забудов часів Хрущова. Квартири в нових будівлях просторіші, планування — більш продумане, а корисну площу збільшують великі місткі лоджії.
За деякими параметрами бюджетне житло перевершує будови бізнес-класу, зведені 20–30 років тому. Порівняно з елітними новобудовами, застосування типових проектів економ-класу дає змогу прискорити здачу об’єктів в 1,5–2 рази.
Ще одна перевага: нерухомість масового сегмента легше придбати на виплат, або отримати на її купівлю іпотечний кредит.

Недоліки типового житла

На жаль, трапляються девелопери, які не дотримуються законодавчих нормативів. Прийняття об’єктів в експлуатацію відбувається з великою кількістю недоробок. Можуть виникнути проблеми з каналізацією, газовим та електричним обладнанням, водопровідом.
Бич домівок недорогого сегмента — погана звукоізоляція. Щоб усунути цей істотний огріх, господарям квартири доведеться проводити додаткові роботи.
Теплоізоляція теж залишає бажати найкращого. Отже, зовнішні стіни доведеться утепляти самостійно. Ймовірно, знадобиться заміна пластикових вікон на більш якісні. Найнеобхідніші вимоги до інфраструктури будуть задоволені, але спортзали, великі супермаркети, розважальні центри можуть розташовуватися на великій відстані.
Проблему для власників авто становитиме відсутність стоянки, якщо забудовники знехтують цим чинником. Є ще один ризик для покупців квартир на етапі зведення. Це — зупинка будівництва.

Висновок

Купівля житла в новобудовах економ-класу допоможе вирішити квартирне питання якнайшвидше і дешево. Якщо будівельники викладуться за максимумом, новий житловий комплекс порадує розташуванням, якістю будівельних і оздоблювальних матеріалів, гнучким плануванням та іншими перевагами.
Майбутньому власнику житлової площі треба набути детальну інформацію про девелопера.

Потрібно з’ясувати, чи є в нього дозвільні документи:

  • право на забудову земельної ділянки;
  • містобудівні умови і обмеження;
  • декларація на початок будівельних робіт.

Не завадить перевірити минулі об’єкти забудовника та дізнатися відгуки про якість робіт. Таким чином можна уникнути помилок при виборі житла в новобудовах економ-класу.

Назад до новин Наступний запис