Оренда vs купівля: куди рухається ринок нерухомості Львова у 2024

Привіт, любий друже! Якщо ти читаєш цю статтю, значить, тебе цікавить, що ж буде з нерухомістю Львова у цей непростий час. Може, ти саме вагаєшся — винаймати житло чи все ж наважитись на покупку? А може, хочеш вигідно інвестувати гроші і розглядаєш квартиру як варіант? Що ж, давай разом розбиратися, які тенденції панують на ринку і чого очікувати далі.

Зміст:

Загальна картина: як почувається ринок нерухомості

Не буду тебе обманювати — ситуація зараз не цукор. Війна, звісно, внесла свої корективи в усі сфери життя, і ринок житла — не виняток. Але Львів тримається молодцем! Хоч нових проектів стало менше, зате старі добудовуються. І купівля-продаж та оренда йдуть своєю чергою.

Так, ціни трохи підскочили, бо зросли витрати на будматеріали та логістику. Дехто з забудовників навіть призупинив роботи. Але загалом, якщо порівнювати з іншими містами, у Львові все ще найкраща ситуація. Тут завжди є попит на житло — чи то файні австрійські кам'янички в центрі, чи то сучасні новобудови на околицях. Головне — правильно оцінити своє житло і підготувати його до продажу.

Купувати не можна орендувати: де ставимо кому?

Ось у чому питання! Багато людей зараз задумалися: а чи не вигідніше зараз винаймати житло, ніж купувати? Бо ж ціни кусаються, а стабільності в країні поки не видно. Але знаєш, як кажуть, криза — це не тільки втрати, а й нові можливості.

Якщо розглядати покупку житла як інвестицію, то зараз саме час придивитися до варіантів. Бо потім, коли все стабілізується, ціни можуть злетіти до небес. Особливо це стосується надійних забудовників з хорошою репутацією. Так що якщо мрієш про власне гніздечко — варто поквапитись.

До речі, на сайті MISTECHKO.COM якраз зібрані найкращі пропозиції з продажу квартир та будинків у Львові та області. Там ти точно знайдеш варіант на свій смак і гаманець. А головне — всі оголошення від перевірених продавців, без «сірих» схем та підводних каменів.

Але якщо купувати зараз не готовий — то оренда теж хороший варіант. Особливо якщо ти часто переїжджаєш або просто не хочеш в'язати себе боргами. Тим паче, ціни на винайм трохи просіли в порівнянні з минулим роком. А якщо ще й пощастить знайти вигідний варіант в спокійному районі — взагалі красота!

Ціни: чи варто чекати на рай для покупців

Ціна квадратного метра у Львові — тема для окремої дисертації. Стільки факторів на неї впливають, що голова обертом! І новобудови, і вторинка, і ремонт, і мебльовка, і вид з вікна — все має значення. Але якщо узагальнити — то за «квадрат» зараз просять від 1000 до 2000 доларів і вище. Звісно, це якщо брати не голі бетонні стіни, а з оздобленням.

Найбільш затребувані — невеликі смарт-квартири з 1-2 кімнатами. Найкраще, щоб ремонт вже був, і можна одразу вселятися. Бо зараз з майстрами та матеріалами теж не все так просто — всі або зайняті, або на фронті. Але якщо хочеш щось ексклюзивне з дизайнерським ремонтом і видом на Оперний театр — готуй кругленьку суму.

У той же час, орендні ставки трохи знизилися — десь на 20% в порівнянні з минулим роком. Наприклад, зняти однокімнатну квартиру в нормальному стані можна за 10-12 тисяч гривень на місяць. Звісно, це не в самісінькому центрі і без супер-пупер ремонту. Але жити можна!

Любиш комфорт і не хочеш переплачувати? Тоді тобі на дошку оголошень MISTECHKO.COM! Там завжди є багато актуальних пропозицій оренди житла у Львові з детальними описами, фотографіями та контактами власників. І найголовніше — без посередників та комісій!

Сезонні коливання: коли дешевше винаймати житло

Якщо ти колись жив у Львові, то знаєш — ціни на оренду тут скачуть залежно від сезону як температура у хворого на грип. І все через наших улюблених студентів! Бо Львів — місто науки, тут повно вишів та розумної молоді. От вони і розганяють попит на житло.

Пік цін традиційно припадає на кінець серпня — початок вересня, коли юні таланти з'їжджаються на навчання. В цей період знайти щось пристойне за адекватні гроші — це як виграти в лотерею. А ось ближче до зими і на початку літа — ситуація спокійніша. Багато студентів роз'їжджаються по домівках, і ціни потроху повзуть вниз. Так що якщо не горить — краще перечекати «гарячий сезон».

Покупці нині перебірливі як ніколи! Мало їм просто квадратних метрів — подавай ще купу додаткових плюшок. По-перше, всім подавай зручне розташування. Щоб і до центру недалеко, і парк поруч, і транспорт ходив, і школа з садочком у дворі. Ну а що, всі ж хочуть жити комфортно.

По-друге, вкрай важлива тема — безпека. Тепер при покупці квартири люди питають не тільки про ремонт і мебльовку, а й про наявність укриття поблизу. Ну і намагаються не селитись впритул до об'єктів критичної інфраструктури — раптом що, щоб під ударом не бути.

Ну і по-третє — всі хочуть красиво жити. Щоб в квартирі був стильний ремонт, хороша техніка, зручні меблі. А ще — щоб будинок виглядав презентабельно і територія біля нього була облаштована. Адже наші люди заслуговують на найкраще!

Інвестиції в нерухомість: чи варта гра свічок

Якщо ти належиш до тих щасливчиків, які мають вільні кошти — можливо, саме час вкластися в нерухомість? Це завжди вважалося надійним способом зберегти і примножити капітал. Купив квартирку — і здавай собі потихеньку в оренду, поки вона в ціні росте. Красота!

Але тут є кілька нюансів. По-перше, зараз вартість входу на ринок вища, ніж до війни. Бо й ціни на житло підросли, і ремонт подорожчав. А от орендні ставки особливо не змінилися — в найкращому разі 400-500 доларів на місяць за однушку отримаєш. Тому термін окупності інвестиції зараз десь 12-15 років виходить.

По-друге, завжди є ризики — раптом квартира довго простоюватиме без орендарів або вони виявляться неакуратними і зіпсують майно. Ну і поточний ремонт та оплата комуналки теж з твоєї кишені.

Тому інвестувати в нерухомість зараз має сенс, якщо ти готовий до довгої гри і певного ризику. А ось для швидкого збагачення це не найкращий варіант. В будь-якому разі, вивчи ринок і прорахуй всі витрати, перш ніж вкладати гроші. І обов'язково звертайся до надійних фахівців — вони підкажуть найбільш ліквідні та прибуткові об'єкти.

Що ж, любий друже, ось такі справи на ринку нерухомості Львова. Попит є, пропозиція — теж. Війна, звісно, внесла свої корективи, але життя триває. Головне — зважувати всі за і проти, уважно вивчати договори і не боятися торгуватися. А якщо будуть питання чи сумніви — звертайся за порадою до фахівців. І нехай тобі щастить з пошуком твого ідеального житла!

P.S. Якщо ти вже в активному пошуку — обов'язково заглядай на сайт MISTECHKO.COM. Це найбільша база оголошень про продаж та оренду нерухомості в Західній Україні. Там завжди свіжі та актуальні пропозиції — від затишних кімнат до розкішних будинків і офісів. Зручний пошук, детальні описи, реальні фото — все це допоможе тобі швидко знайти своє ідеальне помешкання. Заходь, реєструйся, обирай — і нехай мрія про власний дім стане реальністю!

Назад до новин Наступний запис