Паркінг у Львові: де залишити авто, щоб спокійно оглядати місто

Привіт, водії та мандрівники! Плануєте поїздку у Львів і хочете без проблем припаркуватися в центрі? Чудово, бо саме для вас я підготував гід по паркінгам міста Лева. Зараз розповім, де можна безпечно і законно залишити свою машину, щоб потім із задоволенням гуляти старовинними вуличками. Поїхали!

Зміст:

Безкоштовні парковки у центрі Львова — чи реально знайти?

Почнемо з найболючішого — безкоштовних парковок. У самісінькому центрі, біля площі Ринок чи Оперного театру, шанси знайти вільне «безоплатне» місце дуже малі. Вулички тут вузенькі, рух обмежений, а деякі зони взагалі пішохідні.

Тому якщо вам пощастить знайти безкоштовну парковку в межах середмістя — вважайте, що зловили Бога за бороду. Це може бути якийсь закуток чи двір, куди чудом проникло авто. Головне — впевнитись, що там не висить знаку, який забороняє стоянку. Бо ризикуєте отримати штраф або ж взагалі лишитись без машини — її можуть евакуювати за порушення.

Мій вам порада: якщо приїхали у Львів насолоджуватися красою архітектури, а не вуличками навмання, краще одразу шукайте платний паркінг. А якщо зняли квартиру десь у центрі Львова, розпитайте господаря про найближчі безпечні місця для стоянки. І бережіть нерви.

А тепер до приємнішого — системи платних парковок у місті. Загалом у Львові діє близько сотні муніципальних паркувальних майданчиків — від самого центру до околиць. Вони поділяються на кілька зон і типів, мають різні тарифи і способи оплати. Давайте розбиратися.

Перш за все, платні парковки діють лише у робочі дні і години, десь з 8:00 до 19:00. Тобто поза цим часом, увечері та на вихідних, можете сміливо ставати на паркомісце і не платити. Також є перелік днів, коли парковка безкоштовна — державні і релігійні свята, вибори тощо. Ціни коливаються від 5 до 20 гривень за годину, в залежності від зони.

До речі, якщо ви купили квартиру чи будинок у Львові, маєте пільги на паркування у своєму районі. Але про це краще дізнаватись в адміністратора конкретної парковки. І пам'ятайте, що у будь-якому разі на місцях для інвалідів можуть ставати лише авто з відповідними наліпками.

Закриті парковки — для тих, хто цінує спокій

Почнемо з найдорожчих і найбезпечніших — закритих парковок. У Львові їх лише п'ять, зате вони максимально наближені до головних туристичних локацій. Тут є шлагбауми на в'їзді-виїзді, охорона і навіть відеоспостереження. Заїхати можна лише сплативши наперед у касі. Вартість — 20 грн/год, але спокій того вартий.

Найзручніше ставити авто на закритих парковках, якщо плануєте довгі прогулянки центром, екскурсії, шопінг чи ресторації. Бо тут ваша машина точно буде під наглядом, і ви зможете насолоджуватись відпочинком. Найбільше паркомісць – по 73 штуки — на вулицях Вірменській, Театральній, Лесі Українки, а також біля Низького Замку і на вул. Валовій.

«Я завжди коли їду у Львів в справах чи на вихідні, лишаю машину на закритій стоянці. Один раз спробував і зрозумів, що за комфорт і безпеку варто доплатити. Бо потім голова не болить, де там моя ластівка і чи не відбуксирували її бува» — Андрій, підприємець.

Перша зона паркування — ближче до центру

Перша зона — це абсолютний центр Львова, ближні вулиці і площі навколо Ринку, Оперного, проспекту Свободи. Тут паркуватись вже трохи дешевше — 15 грн/год. Для оплати є спеціальні паркомати, через які можна розрахуватися карткою або навіть смартфоном. У першій зоні паркінгу аж 547 місць для авто туристів і мешканців, з яких 54 – спеціально обладнані для людей з інвалідністю. Найбільше паркомісць є на площах Міцкевича і Маланюка, проспекті Шевченка, вулицях Гнатюка і Словацького. Тут ви точно десь та приткнетеся.Важливо: на вулиці Наливайка, хоч вона і в першій зоні паркування, плата стягується цілодобово. Видно, це такий особливий куточок Львова. Отже будьте уважні, особливо якщо хочете переночувати в орендованій квартирі в тих краях.

Друга зона паркування — подалі від центру, зате дешевше

Для тих, хто прагне економити і готовий трохи прогулятися пішки до центру, є паркінги другої зони. Вони розташовані на популярних вулицях, але вже на околицях середмістя — на Городоцькій, Стрийській, Клепарівській, Княгині Ольги. Тут ціна стоянки вже значно приємніша — лише 5 грн/год.Паркуватися у другій зоні зручно, якщо ви:- приїхали до Львова з конкретною метою (робота, шопінг, заклади) і не маєте часу на тривалі прогулянки- мешкаєте або орендуєте квартиру десь неподалік і хочете залишити авто біля дому- вирушаєте з міста і вам треба швидко дістатися вокзалу чи трансферуЗагалом в цій зоні є аж 380 паркувальних місць, з яких 38 — для водіїв з інвалідністю. Найбільші майданчики — на Клепарівській (біля автовокзалу) та на перехресті Стрийської і Володимира Великого. На Городоцькій і Княгині Ольги теж доволі просторі стоянки.
«Мені як львів'янину зручно залишати машину в другій зоні, коли їду на роботу. Бо є офіс зовсім поруч, а ціна за день стоянки — просто символічна. Ще й увечері та на вихідних взагалі безкоштовно можна паркуватися» — Остап, ІТ-спеціаліст.

Парковки для туристичних автобусів — де висадити групу

Окрема історія у Львові — це паркування туристичних автобусів і великих машин. Для них облаштували чотири спеціальні локації неподалік центру, щоб групам було зручно висаджуватися і швидко ходити на екскурсії. Вартість стоянки автобуса — 50 грн/год. Сплачувати можна через паркомати або водієві на місці. Найбільше автобусних місць (аж 8) є на вул. Кривоноса. На Винниченка і Чорновола — ще 7 сумарно. І 4 безкоштовних автобусних паркомісця є на вул. Кульпарківській, 230.

Підземний паркінг — зручно для мешканців новобудов

Якщо ви приїхали до Львова надовго і зняли чи купили квартиру в новобудові, то зможете забути про більшість вищезгаданих парковок. Бо забудовники останнім часом роблять власні підземні паркінги для мешканців з ліфтом прямо у будинок. Це дуже зручно.Найбільший такий паркінг у Львові — в ТРЦ Forum Lviv, що на вулиці Під Дубом, 7Б. Він вміщає кілька сотень автомобілів і може бути корисним для туристів, адже звідти до центру якихось 10 хвилин пішки.

Отже, паркування в центрі Львова — це зовсім не проблема, якщо ви ознайомлені із системою міських парковок. Є варіанти для різних потреб і гаманців. Можна знайти безкоштовні місця, а можна доплатити за безпеку і комфорт на закритих майданчиках.

Головне — завжди уважно дивитися на наявність дорожніх знаків, сплачувати за стоянку і не перевищувати дозволений час. І взагалі не забувати, що прогулянки Львовом пішки можуть принести значно більше задоволення, ніж пошуки паркомісця.

Тож вдалої всім поїздки і легкого паркування! І пам'ятайте, що сайт оголошень Mistechko.com — це чудовий помічник для пошуку житла під час візиту у Львів. Тут можна швидко підібрати квартиру подобово чи будинок для більшої компанії. Бронюйте житло наперед, а паркомісце обирайте на місці. Хороших вражень від міста Лева!

Назад до новин Наступний запис