Купити квартиру у Львові: покрокова інструкція для іноземців

Привіт, закордонний друже! Якщо ти читаєш цю статтю, значить задумався про придбання власного помешкання в нашому чарівному Львові. Вітаю, ти на правильному шляху! Львів — неймовірне місто, яке закохує в себе з першого погляду. Але перш ніж бігти шукати омріяну квартиру, давай розберемося з усіма юридичними тонкощами купівлі нерухомості в Україні для іноземців. Повір, тут є свої нюанси, про які краще знати заздалегідь. Тож розслабся, бери горнятко запашної львівської кави і поринай у світ українського законодавства. Не лякайся, я все поясню простими словами!

Зміст:

Первинний VS вторинний ринок: вибирай з розумом

Насамперед, тобі як іноземцю треба розуміти різницю між первинним і вторинним ринками нерухомості в Україні.

Первинний ринок — це квартири в новобудовах, якими торгують безпосередньо забудовники. Тут рідко зустрінеш посередників, зате є можливість інвестувати в житло ще на етапі будівництва (але про ризики такого варіанту поговоримо пізніше).

Вторинка — це, відповідно, «бувалі» квартири, які продають колишні власники. І ось тут вже нікуди без ріелторів, нотаріусів та інших «допоміжних» персонажів.

Кожен ринок має свої особливості, переваги і підводні камені. Вибір залежить від твого бюджету, термінів, цілей покупки і готовності до ризику. Первинка зазвичай дешевша, але є шанс натрапити на недобросовісного забудовника і залишитись без грошей і житла. Вторинка надійніша, але й ціни кусаються, та й стан квартири може бути далеким від ідеалу.

Моя порада — ретельно зваж всі «за» і «проти», вивчи репутацію забудовника або продавця, проконсультуйся з фахівцями. А ще краще — довірся професійним ріелторам, які знають всі нюанси ринку нерухомості Львова. Наприклад, хлопці і дівчата з Mistechko.com залюбки допоможуть тобі знайти ідеальний варіант житла і супроводять угоду від А до Я. З ними не страшно навіть вторинка!

Обмеження для іноземців: що можна, а що зась

Окей, з типами ринків ми розібрались. Тепер давай глянемо, які обмеження має іноземець при купівлі нерухомості в Україні. Запам'ятовуй:

  • Землю сільгосппризначення тобі не світить. Навіть якщо раптом успадкуєш — маєш рік, щоб позбутися. Така ось дискримінація)
  • А ось землю несільгосппризначення в межах міста — будь ласка, купуй на здоров'я. Але за межами населених пунктів є нюанс: на ділянці вже має бути нерухомість, яка належить особисто тобі.
  • Для юросіб правила такі ж, як і для фізосіб. Плюс для купівлі землі поза містом фірма має мати представництво в Україні.

Загалом, як бачиш, особливих заборон для іноземців немає. Головне — не зазіхай на українські чорноземи і паї, а з рештою проблем не буде. Принаймні, законодавчих.

Покупка квартири в новобудові: про що варто знати

Більшість іноземців, які вирішили оселитися у Львові, надає перевагу первинному ринку. Воно й не дивно — нове житло завжди приваблює більше, ніж «бабусині» апартаменти. Та й часто забудовники обіцяють знижки, розстрочки і тонни меду з неба. Але не спіши вестися на рекламу і хапати першу-ліпшу квартиру в найближчій недобудові. Ось що треба зробити, аби не пошитися в дурні:

  1. Оформи ідентифікаційний код. Без цього цінного папірця тобі ні квартиру не купити, ні рахунок в банку не відкрити, ні бізнес не зареєструвати. Це must have для будь-якого поважаючого себе іноземця в Україні. Як його отримати — гугли, там все просто.
  2. Забронюй обрану квартиру. Зазвичай достатньо внести 10-20% від вартості — і житло твоє. Ну як твоє — поки що номінально. Але інші покупці вже не відіб'ють.
  3. Перевір надійність забудовника і законність оформлення всіх дозвільних документів. Повір, не всі новобудови у Львові такі чисті і прозорі, як здаються на глянцевих картинках. Краще перестрахуватись і поборотися з бюрократичною машиною, ніж потім бігати по судах і доводити своє право на оплачені квадратні метри.
  4. Підпиши договір (бажано при нотаріусі) і внеси повну оплату. Все, вітаю, тепер ти гордий власник омріяних квадратів! Залишилось тільки дочекатися закінчення будівництва, пережити ремонт — і вперед справляти новосілля. Запрошуй, не забудь)

До речі, якщо раптом забудовник виявиться шахраєм і зникне з твоїми грошенятами — не впадай у відчай. Звертайся до досвідчених юристів, вони точно щось порадять. Наприклад, я знаю класних спеців з нерухомості, які не раз виручали іноземців. Можу поділитися контактами, тільки скажи.

Як придбати житло на вторинному ринку: документи і процедура

Ну що ж, з первинкою ми розібралися. Тепер уяви, що тебе раптом потягнуло на автентику і ти надумав купити якусь старовинну кам'яницю в центрі Львова. Окей, не будемо засуджувати твій вибір. Розкажу, як оформити покупку на вторинці без проблем.

Отже, щоб стати власником «бувалої» нерухомості, тобі знадобляться:

  • Закордонний паспорт (а куди ж без нього, ти ж іноземець)
  • Переклад паспорта українською, завірений у нотаріуса (так, бюрократія така бюрократія)
  • Ідентифікаційний код (про нього ми вже говорили)
  • Договір купівлі-продажу, засвідчений нотаріально (а ти думав, на словах домовитесь?)
  • Звіт про оцінку майна (щоб не купити кота в мішку)
  • Витяг з Державного реєстру прав на нерухомість (найголовніший папірець, без нього ти не власник)
  • Технічний паспорт на квартиру/будинок (щоб знати, скільки там квадратів і які перепланування робив попередній господар)

І це я ще не згадую про всі довідки-вижимки, які має надати продавець. Там теж список на пів сторінки.

Загалом, процедура купівлі житла на вторинці виглядає так: знаходиш варіант — домовляєшся з продавцем — йдеш до нотаріуса — підписуєш договір — перевіряєш чистоту документів — оплачуєш — реєструєш право власності — радієш життю. Просто, правда? Головне — не економити на юристах і не вестися на сумнівні пропозиції.

Слухай, а хочеш лайфхак? Шукай квартиру своєї мрії не на сумнівних сайтах оголошень, а на перевірених ресурсах типу Mistechko.com. Там всі оголошення від власників, без посередників і прихованих комісій. Плюс у них є своя база надійних ріелторів і юристів, які проведуть угоду під ключ. Не забудь потім подякувати мені за наводку!

Податки-шматки: скільки доведеться викласти державі

Тут я тебе трішки засмучу: за покупку житла в Україні доведеться платити податки. Так, навіть якщо ти іноземець і везеш гроші з-за кордону. Нічого особистого, просто бізнес.

Отже, яких «добровільних внесків» до бюджету не уникнути:

  • Державне мито (1% від вартості нерухомості)
  • Військовий збір (1,5%)
  • Пенсійний збір (1%, цей йде з твоєї кишені)
  • Податок на доходи фізосіб (ПДФО): 5% для резидентів України і 18% для нерезидентів (читай — для тебе, мій закордонний друже). Така ось дискримінація.

А ще є нюанс по терміну володіння. Якщо продавець — фізособа і проживає в цій квартирі менше 3 років, то розмір ПДФО для нього становитиме 18%, а не 5%. А якщо більше 3 років — то взагалі жодних податків платити не треба. От так от.

Уф, складно все з цими цифрами і відсотками, правда? Моя тобі порада — не лізь у ці дебрі самостійно, а довірся професіоналам. Нормальний ріелтор чи юрист має все порахувати за тебе і допомогти оптимізувати податки законними методами. Головне — не спокушайся на всякі «сірі» схеми. Бо з нашою фіскальною повірте, краще не жартувати.

Страхування для іноземців: як убезпечити себе і майно

Ну все, з купівлею нерухомості ніби розібрались. Тепер давай поговоримо про найголовніше — безпеку. Все-таки Україна зараз у стані війни, і мало що може статися. Не дай Боже, звісно. Але краще перестрахуватися, особливо якщо ти іноземець.

Ризики можна і треба страхувати. Ось тобі мінімальний набір покриттів, про які варто подумати:

  • Страхування нерухомості на випадок руйнувань або пошкоджень від бойових дій (так-так, тепер у нас і таке можна застрахувати)
  • Медичне страхування з покриттям невідкладної допомоги, амбулаторного і стаціонарного лікування (бо раптом що — наша безкоштовна медицина навряд чи тебе потішить)
  • Страхування життя і здоров'я на випадок нещасних випадків, травм, інвалідності і таке інше (щоб було на що лікуватися і відновлюватися)

Окремо хочу наголосити на важливості страхування цивільної відповідальності. Раптом ти ненароком зіпсуєш майно сусідів знизу, заливши їх гарячою ванною? А може, хтось постраждає, перечепившись на сходах у твоєму під'їзді? Повір, краще заплатити раз страховій компанії, ніж потім відшкодовувати збитки з власної кишені.

Звісно, оформити всі ці страховки простіше в Україні, ніж везти їх з-за кордону. Тим більше, що деякі покриття актуальні лише для нашої країни. Раджу звернутися до страхових брокерів — вони підберуть оптимальні варіанти конкретно під твої потреби і бюджет. І не забудь внести страховку в перелік обов'язкових щорічних витрат — так спокійніше буде.

Фух, здається, я розповів тобі все, що треба знати іноземцю про купівлю квартири у Львові. Сподіваюся, не сильно закрутив і не відбив бажання інвестувати в нерухомість нашого міста. Повір, Львів вартує того — це одне з найкрасивіших і найзатишніших місць на землі. Тут кожен камінчик дихає історією, а кожна кав'ярня манить ароматом. І поки є такі сміливці, як ти, готові попри все купувати тут житло — Львів житиме і процвітатиме.

Тож не відкладай мрію на завтра — почни шукати квартиру своєї мрії вже сьогодні. А з усіма юридичними та бюрократичними питаннями звертайся до надійних фахівців. Наприклад, на Mistechko.com тобі точно допоможуть — там зібрана база найкращих ріелторів та агенцій Львова, які мають досвід роботи саме з іноземними клієнтами. Довірся їм — і насолоджуйся життям у нашому дивовижному місті!

І пам'ятай: в якому б куточку світу ти не був, які б випробування не долав — Львів завжди чекає на тебе. Адже це не просто місто — це стан душі. Тож welcome home, мій друже!

Назад до новин Наступний запис