Топ 10 місць Львова, які не можна пропустити туристу-орендарю квартир

площа Ринок

площа Ринок

Площа Ринок — серце старовинного Львова

Почнемо, мабуть, з найголовнішого — площі Ринок. Це справжнісіньке серце Львова, де зосереджені основні архітектурні пам'ятки — Ратуша, чотири фонтани, безліч старовинних кам'яниць. Тут завжди людно, грають вуличні музиканти, працюють ресторани і кав'ярні. Ідеальне місце, щоб відчути атмосферу старого міста.

До речі, якщо ви в пошуках житла у Львові, раджу звернути увагу на дошку оголошень Mistechko.com. Тут можна знайти затишні квартири в оренду у Львові, причому зовсім поруч з площею Ринок та іншими цікавинками. Уявіть, як зручно — вийшли з під'їзду і вже за кілька хвилин насолоджуєтесь красою історичного центру. Красота!

Оперний театр

Оперний театр

Львівська Опера — розкіш, гідна королів

Наступна обов'язкова точка — Львівський оперний театр. Ця розкішна будівля у стилі неоренесансу і необароко вражає уяву. Фасад прикрашений скульптурами, колонами, ліпниною. А всередині — розкішні зали, дзеркала, розписи, величезна кришталева люстра. Навіть якщо ви не великий фанат опери чи балету, екскурсію по театру точно варто взяти.

Цікаво, що коли будували оперу в 1900 році, вона була справжнім інженерним дивом. Тут вперше у Львові використали електричне освітлення, парове опалення, вентиляцію. Сцена крутилася, оркестрова яма могла підніматися і опускатися. Ото були технології! Зараз це просто гарна будівля з неймовірним інтер'єром.

Високий Замок

Високий Замок

Високий Замок — панорами, від яких перехоплює подих

Якщо хочеться помилуватися Львовом з висоти, вам точно на Високий Замок. Це пагорб посеред міста, де колись стояв замок галицьких королів. Зараз від нього мало що лишилось, зате є оглядовий майданчик, з якого відкривається шикарний вид на все місто.

Щоб піднятися на замкову гору, доведеться подолати понад 300 сходинок. Але повірте, це того варте! Особливо гарно тут на світанку чи заході сонця, коли вечірнє місто підсвічується вогнями. Чудове місце для фото та романтики. І цілком безкоштовне — що теж приємно.

«Панорама Львова з Високого Замку — це щось неймовірне! Відчуття, наче стоїш на даху світу і бачиш його красу. Однозначно варто подолати всі ці сходи, емоції того варті». — Тетяна, мандрівниця.
Личаківський цвинтар

Личаківський цвинтар

Личаківський цвинтар — місце сили та натхнення

Може здатися дивним радити цвинтар як місце для відвідин. Але Личаківське кладовище — це не просто місце поховань, а справжній музей під відкритим небом. Тут спочиває багато видатних людей — письменників, художників, політиків, військових, науковців. Кожна могила — це витвір мистецтва з унікальними скульптурами, рельєфами, мозаїками.

Особливо вражають старі поховання — багаті каплиці, склепи, мармурові плити з епітафіями. Кладовище ділиться на «квартали» різних історичних епох — австрійський, польський, радянський. Місце сповнене якоїсь свої магії і сили, надихає на роздуми про вічне.

До речі, якщо ви хочете купити будинок у Львівській області десь в тиші і спокої — зверніть увагу на райони біля Личаківського кладовища. Тут багато зелені, затишна атмосфера, і до центру зовсім близько. На сайті Mistechko.com часто трапляються хороші варіанти.

Арсенал

Арсенал

Королівський арсенал — сховище зброї та історії

Поруч з площею Ринок є ще одне дуже цікаве і не всім відоме місце — Королівський арсенал або Міський арсенал. Це такий собі середньовічний «військторг» — тут зберігали зброю, спорядження, припаси. Будівля схожа на невелику фортецю з прапором на вежі.

Зараз всередині арсеналу діє дуже круте інтерактивне приміщення — Музей зброї «Арсенал». Тут можна побачити обладунки, щити, мечі, алебарди, арбалети і купу всякого іншого військового начиння часів Середньовіччя і Ренесансу. Плюс різні мультимедійні штуки — відео, звук, голограми. Дуже цікаво!

Палац Потоцьких
Палац Потоцьких

Палац Потоцьких — розкіш галицької аристократії

Ще одне місце у Львові, яке дихає аристократизмом — палац Потоцьких на вулиці Коперника. Ця розкішна будівля в стилі французького неокласицизму належала одному з найбагатших і найвпливовіших родів Галичини. Фасад прикрашений колонами, скульптурами, барельєфами, балконами — дуже помпезно і вишукано.

Зараз всередині діє Львівська галерея мистецтв. Тут можна побачити шикарні дзеркальні зали, розписи, каміни, меблі тих часів. А ще чудову колекцію європейського живопису і скульптури. Якщо хочеться відчути себе графом чи графинею хоч на годинку — вам сюди.

«Палац Потоцьких — це просто якась казка! Важко повірити, що колись люди жили в такій красі і розкоші. Інтер'єри, картини, статуї — все просто дихає аристократизмом і вишуканістю. Відчуваєш себе героєм історичного фільму». — Максим, мистецтвознавець.
Каплиця Боїмів
Каплиця Боїмів

Каплиця Боїмів — маленький шедевр епохи Ренесансу

Продовжуючи тему розкішних споруд, не можу не згадати каплицю Боїмів на площі Катедральній. Це просто якийсь маленький шедевр архітектури початку 17 століття. Уявіть собі — крихітна будівля якихось 5 на 5 метрів, але так рясно і майстерно декорована, що очі розбігаються.

Кожен сантиметр фасаду каплиці прикрашений різьбленням по камінню — скульптури, барельєфи, орнаменти, біблійні сюжети. А всередині — розкішний вівтар, фрески, мармурові надгробки і вітражі. Справжнє диво ренесансного мистецтва і меценатства львівських купців Боїмів.

Домініканський собор
Домініканський собор

Домініканський собор — велич в самому центрі

Ще один масштабний і вражаючий храм Львова — Домініканський собор на площі Музейній. Ця велична барокова будівля домінує над усім середмістям — її видно здалеку звідусіль. Усередині собор так само пишно декорований — скульптури, розписи, позолота, орган. Відчуття захвату і благоговіння гарантовані.

До речі, в соборі є цікава традиція — щодня о 17:00 тут проводять месу з «живою» органною музикою. Органіст сідає за старовинний інструмент (йому аж 400 років) і дає міні-концерт духовної музики. Вхід на цю месу-концерт вільний, так що якщо будете поруч — загляньте і насолодіться звучанням.

Львівська пивоварня
Львівська пивоварня

Львівська пивоварня — екскурсія з дегустацією

Якщо ви вже скучили за всіма цими палацами-соборами-музеями і хочеться чогось сучаснішого, то вам точно сподобається екскурсія на Львівську пивоварню. Це найстаріший пивзавод України, йому вже 300 років. Тут і досі варять смачне «живе» пиво за старовинними рецептами.

Екскурсія по заводу включає в себе все — від солодових ростків і чанів до цехів розливу. Тут розкажуть і покажуть, як робиться справжнє львівське пиво. А в кінці обов'язково пригостять кількома сортами з пивних кранів. Для любителів хмільного — це маст-хев однозначно.

Шевченківський гай
Шевченківський гай

Шевченківський гай — музей під відкритим небом

Ну і на закуску — ще одне дивовижне місце Львова, але вже не в центрі — Музей народної архітектури і побуту, він же Шевченківський гай. Це величезний парк-скансен, де зібрані автентичні дерев'яні споруди з усіх куточків Західної України — хати, церкви, млини, кузні, ґражди.

Прогулюючись по території музею, ви немов потрапляєте в минуле — в атмосферу українського села 18-19 століття. Тут можна зайти в кожну хату, посидіти за ткацьким верстатом, спробувати випікати хліб чи поносити воду коромислом. Дуже атмосферно і пізнавально. Те саме і з церквами — всі вони діючі, з іконами, різьбленням і дзвонами. Повне занурення в автентику.

«Шевченківський гай — це якийсь паралельний світ. Виходиш із сучасного міста, а потрапляєш у зовсім іншу реальність — з солом'яними стріхами, дерев'яними церквами, возами і колодязями. І так цікаво гуляти по цим усім закуткам, все роздивлятись і торкатись. Незабутні враження!» — Олена, етнограф.

Ось такий він — Львів, місто контрастів і дивовиж. Тут кожен знайде щось для себе — чи то старовинні палаци, чи модерні пивзаводи, чи атмосферні музеї. А ще тут дуже зручно поєднувати культурну програму з комфортним побутом — оренда квартир у Львові коштує недорого, особливо якщо шукати на локальних ресурсах типу Mistechko.com.

Я б радив не розтягувати знайомство з містом надовго — поселитися на кілька днів в центрі і цілеспрямовано пройтися по головним туристичним локаціям. Благо, вони всі компактно зосереджені в середмісті на пішій відстані одна від одної. А головне — нікуди не поспішати, смакувати кожен момент і відкривати для себе все нові й нові цікавинки.

Звісно, за один раз всього Львова не побачиш — надто вже він різноманітний і насичений. Але для першого знайомства десятки топових пам'яток цілком вистачить. Головне, щоб ця магія міста вас зачепила і закохала в себе — а далі вже якось воно само складеться, з наступними візитами і відкриттями.

Тож приїжджайте, занурюйтесь, відчувайте, надихайтеся і закохуйтеся в це неповторне місто. І нехай ваш відпочинок тут буде максимально яскравим і комфортним — з гарними враженнями і зручним житлом. Зі Львовом у серці і Mistechko.com у закладках. :)

Назад до новин Наступний запис