Як обрати ідеальне планування квартири у новобудові: поради та лайфхаки

Привіт, шукачу затишного житла! Якщо ти читаєш цю статтю, значить, настав той довгоочікуваний момент — купівля омріяної квартири. І перше, з чим доведеться розібратися — це планування. Саме від нього залежить, наскільки комфортно ти почуватимешся у своїй оселі. Тож як не прогадати з вибором і на що звернути увагу? Зараз усе розповімо!

Зміст:

Функціональне планування: що це і навіщо

Почнемо з головного — функціональності. Це коли кожен метр квартири використовується максимально ефективно і зручно для мешканців. І ось кілька лайфхаків, як цього досягти:

  • Кухня — серце дому. Вона може бути окремою кімнатою або поєднуватися з вітальнею (американський варіант). Обирай те, що пасує твоєму стилю життя і звичкам.
  • Розумне зонування. Продумай, як розділити квартиру на денну (вітальня, кухня, передпокій) і нічну (спальні, дитячі) зони. Ідеально, коли вони не перетинаються і не заважають одна одній.
  • Врахуй сторони світу. Для спальні краще обирати схід, для вітальні — південь або захід. А от на півночі гарно влаштувати кабінет або гардеробну.
Пам'ятай, універсального рецепту ідеального планування не існує. Орієнтуйся на свої потреби, бажання і стиль життя.

Однокімнатні VS двокімнатні: особливості зонування

Тепер розберемося з конкретикою. Якщо ти присматруєш однокімнатну квартиру, то готуйся до відкритого планування. Тут все на виду, тому важливо правильно зонувати простір. Наприклад, відділити куточок для сну від робочої зони і місця для відпочинку.

З двокімнатними простіше — є де розгулятися. Тут зазвичай одна кімната відводиться під спальню, а друга — під вітальню, поєднану з кухнею. Або ж навпаки — простору кухню і окрему вітальню. Головне, щоб площа кімнат була достатньою і відповідала будівельним нормам (висота стелі не менше 2,65 м, ширина кухні від 1,8 м тощо).

Три- та чотирикімнатні: для великих родин і не тільки

А от якщо планування на три і більше кімнат — то це вже простір для фантазії. Тут можна зробити окремі спальні для дітей і батьків, гардеробну, кабінет, кімнату для гостей або навіть домашній спортзал. Головне — продумати зонування так, щоб всім було зручно і комфортно.

До речі, саме три- і чотирикімнатні квартири найчастіше обирають сім'ї з дітьми. Адже малечі потрібен свій простір для ігор, навчання і розвитку. А батькам — для відпочинку і усамітнення. Тож якщо плануєш розширення, зверни увагу на такі варіанти.

Деталі, які не можна ігнорувати

Знаєш, диявол криється в деталях. Тож при виборі планування звертай увагу на такі нюанси:

  • Опорні стіни і колони. Їх не можна зносити або переносити, тож врахуй це при розстановці меблів.
  • Вікна і двері. Продумай, як вони відкриваються, чи не заважають проходу і чи достатньо світла потрапляє в кімнати.
  • Вентиляційні шахти і комунікації. Особливо важливо для кухні і санвузла — перевір їх розташування на плані.
  • Сходи і ліфти. Якщо квартира на кількох рівнях або у висотці — зручність користування ними критично важлива.
  • Балкони і лоджії. Подумай, чи потрібні вони тобі і як будеш їх використовувати — для відпочинку, зберігання речей, квітів тощо.
Не полінуйся прискіпливо вивчити план квартири. Це допоможе уникнути розчарувань в майбутньому і зекономить купу часу і нервів.

Перепланування — це не страшно. Чи все ж таки?..

Здавалося б, знайшов класну квартиру, але щось в плануванні не подобається. Не біда, зроблю перепланування! Ось тільки не все так просто, друже.

По-перше, узгодити зміни в плануванні — це та ще морока. Потрібно зібрати купу довідок, створити проект, отримати дозволи. По-друге — це недешеве задоволення. По-третє, не факт, що бажані зміни взагалі можливі з технічної точки зору.

Тому наша порада — шукай відразу те планування, що до душі. Повір, серед сотень варіантів у Львові знайдеться твій ідеальний варіант. Без зайвих стін чи маленьких кухонь.

Як знайти ідеальне планування у Львові

Тепер ти знаєш все про тонкощі вибору планування. Залишилося лише знайти омріяну квартиру. І ось тут на допомогу прийде Містечко — найкраща дошка безкоштовних оголошень з нерухомості у Львові та області.

Просто заходь на сайт, збережи у фільтрі потрібні параметри (кількість кімнат, площу, район) — і вперед на пошуки! Тут ти знайдеш сотні актуальних варіантів від забудовників та власників. Без прихованих комісій, переплат чи недостовірної інформації.

А якщо раптом виникнуть питання чи знадобиться допомога — звертайся до нашої команди. Ми завжди раді допомогти знайти квартиру твоєї мрії з ідеальним плануванням. Адже як кажуть у Львові, хороші люди повинні жити в хороших квартирах!

Тож не гай часу, заглядай на Містечко — і хай пошуки нової домівки будуть легкими та приємними. А якщо вже знайшов те, що шукав, то вітаємо — ти на крок ближче до омріяного затишку. Зі святом!

Назад до новин Наступний запис