Як обрати ідеальну квартиру для сім'ї з дітьми у Львові

Привіт, любі матусі й татусі! Якщо ви читаєте цю статтю, значить, вже готові до важливого кроку — купівлі власного сімейного гніздечка у Львові. Вітаю, це мудре рішення! Адже діти потребують простору, комфорту і безпеки, а батьки — зручностей і затишку. Як поєднати це все в одній квартирі? Зараз розберемося!

Зміст:

Інфраструктура і сусіди: без чого не прожити молодій сім'ї

Почнемо з найголовнішого — з оточення вашої майбутньої квартири. Повірте, коли з'являться діти, ви по-іншому подивитеся на звичні речі. Те, що раніше здавалося дрібницею, раптом стане критично важливим. Наприклад, наявність поблизу:

  • Дитячих садочків і шкіл (бо вести чадо через пів міста — те ще випробування)
  • Поліклінік, аптек, лікарень (коли малюк захворів, кожна хвилина на рахунку)
  • Магазинів, супермаркетів (діти ростуть швидко, а памперси з пюре самі себе не куплять)
  • Парків, скверів, ігрових майданчиків (активні розваги на свіжому повітрі ще нікому не зашкодили)

Загалом, чим більше корисних об'єктів поруч з домом — тим краще. Бо навіть банальний похід в магазин з коляскою і горою пакетів може стати квестом, якщо треба тягнутись кудись на інший кінець району.

Окрема тема — сусіди. Повірте, погані сусіди можуть отруїти життя навіть у найкрутішій квартирі. Особливо, якщо у вас малі діти, яким потрібен режим і спокійний сон. Щоб не потрапити в халепу:

  • Розпитайте жителів будинку/ЖК про контингент і атмосферу (наприклад, в чатиках чи групах в соцмережах)
  • Прогуляйтесь вдень і ввечері довкола, оцініть рівень шуму і публіку
  • При огляді квартири прислухайтесь, що відбувається за стінкою і на сходовій клітці

Ідеально, якщо ваші сусіди — такі ж молоді сім'ї з дітками, як і ви. Тоді точно знайдете спільну мову і будете триматися разом. А ось гучні студенти-вечіркарі чи конфліктні пенсіонери навряд чи додадуть вам радості від життя.

Безпека понад усе: як захистити своїх малюків

В наш непростий час безпека виходить на перший план. Особливо, коли мова йде про найдорожче — наших діток. На щастя, сучасні новобудови у Львові пропонують масу рішень для спокою батьків і малюків:

  • Закриті двори без доступу для машин, з відеоспостереженням і охороною
  • Безпечні дитячі майданчики з якісним покриттям, віддалені від проїжджої частини
  • Консьєрж-сервіс в під'їздах і система контролю доступу за картками/брелоками
  • Підземні паркінги для авто мешканців, щоб не займати двір
  • Бомбосховища чи укриття на території ЖК або десь поруч

Остання опція, на жаль, зараз дуже актуальна. Тому при виборі житла обов'язково уточніть у забудовника наявність захисних споруд і умови їх використання. А якщо з укриттями туго — зверніть увагу на ЖК з монолітно-каркасною технологією будівництва і підземним паркінгом. Вони більш стійкі і підійдуть на крайній випадок.

Скільки квадратів потрібно для щастя: нормативи і реалії

Простір — це те, чого завжди не вистачає сім'ям з дітьми. Адже крім базових потреб дорослих (спальня, кухня, санвузол), з'являються ще й дитячі (окрема кімната, куточок для ігор, площі для зберігання речей). Саме тому державні норми передбачають:

  • 13,65 кв.м загальної площі на 1 члена сім'ї
  • Мінімум 9 кв.м житлової площі на особу (тобто кімнат без кухні, коридора, санвузла)

Звісно, це все дуже умовно і індивідуально. Якщо взяти середньостатистичну сім'ю з двома дітьми, то для комфортного проживання їм потрібна мінімум 3-кімнатна квартира на 70-80 «квадратів». А якщо хочеться простору і кожному мати свій куточок — то всі 100 кв.м не завадять.

Але тут вже грає роль бюджет і пріоритети. Наприклад, якщо для вас принципово жити в певному районі Львова, але більше 2 кімнат не потягнути — доведеться ужатися. Або якщо важливіше мати велику кухню-студію для сімейних посиденьок, а на дитячу вистачить маленької кімнатки — теж нормально.

Моя порада — відштовхуйтеся від свого стилю життя і потреб, а не сліпо ганяйтеся за метрами. Іноді квартира на 60 кв.м з продуманим плануванням і ремонтом буде зручніше хоромів на 150 «квадратів». Просто уявіть своє життя в тій чи іншій квартирі і чесно відповідайте собі — чи комфортно вам буде в цьому просторі.

Плануємо простір з розумом: поради для оптимального розміщення

Тепер, коли ви визначилися зі своїми просторовими апетитами, час подумати — а як ефективно розпорядитися метрами. Бо, повірте, навіть у величезній квартирі можна створити непрохідні лабіринти і марнувати площі, а можна витягнути максимум з наявних ресурсів. Ось кілька лайфхаків, як облаштувати функціональний простір для сім'ї з дітьми:

  • Виділіть дітям окрему кімнату, а краще дві (щоб у кожного був свій куточок). Якщо не вистачає метрів — зробіть дитячу суміжною з вітальнею, щоб вдень збільшити простір.
  • Продумайте систему зберігання — вбудовані шафи, гардеробні, ніші, антресолі. Дитячі речі мають звичку розповзатися по всій квартирі, тому місця для них багато не буває.
  • Велика кухня — маст-хев для сімей з дітьми. Тут ви будете не тільки готувати, а й снідати-обідати-вечеряти, приймати гостей, робити уроки з малечею. Тому відведіть під кухню максимум місця і зробіть її світлою та затишною.
  • Якщо у вас є змога — облаштуйте пральню або хоча б нішу для пральної машини подалі від житлових зон. З появою дітей гори брудної білизни ростуть в геометричній прогресії, тому питання прання стає дуже актуальним.
  • Зробіть кілька санвузлів — окремий для батьків і дітей або гостьовий. Повірте, навіть лишні 2 метри під додатковий туалет здорово розвантажать черги до єдиного унітазу.

І найголовніше — думайте про перспективу. Малюки ростуть, їх потреби і захоплення змінюються. Те, що зараз здається ідеальним варіантом, через пару років може стати незручним. Тому по можливості закладайте у планування квартири трансформації і гнучкі рішення. Щоб потім не довелося продавати нещодавно куплене житло і переїжджати в нове.

Забудовник має значення: на що звернути увагу при виборі новобудови

Ну що ж, з теоретичною частиною ми розібралися. Тепер саме цікаве — практика. Тобто пошук конкретних житлових комплексів (ЖК) у Львові, які підходять для сімей з дітьми. І ось тут на перший план виходить надійність забудовника.

Повірте, краще переплатити трохи за квартиру у перевіреного девелопера, ніж потім бігати по судах і вимагати добудови свого довгобуду. Особливо, коли на руках у вас маленькі діти, яким потрібен дах над головою.

Ось що я раджу перевірити перед купівлею квартири в новобудові Львова:

  • Репутацію і досвід забудовника на ринку (скільки років працює, які ЖК вже здав, які відгуки від клієнтів)
  • Хід будівництва конкретного ЖК (на якій стадії зараз, чи дотримуються графіка робіт, чи не «заморожували» раніше)
  • Документи на землю і дозволи на будівництво (має бути все прозоро і законно)
  • Договір, за яким ви купуватимете квартиру (радьтеся з юристами, не соромтеся уточнювати всі нюанси)

Ще один плюс співпраці з надійним забудовником — всякі бонуси і сервіси для покупців. Наприклад, можливість купити квартиру в іпотеку або розстрочку, вибрати зручний варіант оплати, отримати знижку або подарунок при купівлі. Особливо це актуально для молодих сімей, яким важко назбирати всю суму відразу.

Ну і останнє, про що не можна забувати — якість самої новобудови. Перевіряйте, з яких матеріалів зводять будинок, за якою технологією (моноліт, цегла, панель), як утеплюють, облаштовують інженерні системи. Не лінуйтеся приїхати на будмайданчик, все роздивитися, розпитати менеджерів. Бо потім саме вам і вашим дітям жити в цих стінах, платити за опалення і слухати звуки з вентиляції.

Загалом, вибір сімейного житла у Львові — це ціла наука. Тут важливо все: від самої квартири до середовища довкола, від надійності забудовника до комфорту мешканців. І якщо підійти до цього відповідально, зважити всі критерії і не гнатися за дешевизною — ви неодмінно знайдете квартиру своєї мрії. Затишну, просторову, безпечну — таку, де ваші малюки матимуть щасливе дитинство, а ви — спокійне батьківство.

Тож не бійтеся ставити забудовникам незручні питання, перевіряти документи, торгуватися за ціну. Домівка для сім'ї — це найважливіша інвестиція у вашому житті. І ви маєте повне право вибирати найкраще для тих, кого любите найбільше. 

Назад до новин Наступний запис