Обтяження нерухомості у Львові: що треба знати перед купівлею житла

Перевір нерухомість на обтяження перед купівлею — це убезпечить від неприємних сюрпризів

Перевір нерухомість на обтяження перед купівлею — це убезпечить від неприємних сюрпризів

Привіт, шукачу затишних квадратних метрів у Львові! Якщо ти плануєш купити квартиру чи будинок, то напевно вже чув про таке поняття, як обтяження нерухомого майна. Що це таке, чим загрожує і як перевірити нерухомість на наявність обмежень? Зараз розберемося в усіх нюансах, щоб твоя омріяна оселя не перетворилася на юридичну пастку. Поїхали!

Що означає обтяження нерухомості?

Отже, обтяження нерухомого майна — це законне обмеження прав власника вільно користуватися та розпоряджатися своїм житлом чи землею. Тобто, якщо на квартирі чи будинку «висить» обтяження, то продати, подарувати чи здати в оренду таке помешкання буде дуже непросто.

Обтяження бувають двох видів:

  • Добровільні — наприклад, застава квартири під іпотеку в банку.
  • Примусові — арешт, податкова застава, заборона відчуження через борги чи судові справи.

Якщо ти купиш нерухомість з обтяженням, то автоматично «успадкуєш» усі проблеми попереднього власника. Тому в договорі купівлі-продажу має бути чітко прописано, що житло вільне від будь-яких обмежень.

Цікавий факт: Львів входить у ТОП-3 міст України за кількістю нерухомості, що перебуває в заставі чи під арештом. Тож будь особливо уважним при виборі омріяних квадратів у столиці Галичини!

Види обтяжень на нерухоме майно

Давай розглянемо основні види обтяжень, з якими ти можеш зіткнутися на ринку нерухомості Львова:

  1. Іпотека — це застава квартири чи будинку під кредит у банку. Поки позичальник не погасить борг, він не зможе вільно продати чи здати в оренду своє житло.
  2. Арешт — це заборона будь-яких операцій з нерухомістю через борги, судові справи чи кримінальні провадження власника. Зняти арешт дуже непросто.
  3. Податкова застава — накладається, якщо власник приховує доходи і не платить податки. Продати таке житло можна лише з дозволу фіскальної служби.
  4. Оренда — якщо квартира чи будинок здані в довгострокову оренду, то новий власник має поважати права орендаря до кінця договору.
  5. Сервітут — це право обмеженого користування чужою землею, наприклад, для проїзду, прокладки комунікацій тощо.

Також обтяження виникають, якщо житло перебуває у спільній власності кількох людей (подружжя, спадкоємці) або передане в довірче управління третім особам.

Як перевірити обтяження на нерухомість у Львові

Щоб не потрапити в халепу, обов'язково перевір обрану квартиру чи будинок на наявність будь-яких обтяжень. Це можна зробити кількома способами:

  • Замовити витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно — онлайн або в ЦНАПі. Ця послуга платна, але вона того варта.
  • Попросити власника надати довідки про відсутність боргів за комуналку, податками, аліментами тощо.
  • Уважно вивчити договір купівлі-продажу та всі додатки до нього на предмет застав, заборон відчуження, судових рішень.
  • Найняти досвідченого юриста з нерухомості, який комплексно перевірить юридичну чистоту об'єкту.
Лайфхак: якщо власник відмовляється надати витяг з реєстру або тягне з підписанням договору — це привід насторожитись. Скоріше за все, він щось приховує і боїться викриття обтяжень.

Як зняти обтяження з нерухомості в Україні

Якщо з'ясувалося, що омріяна квартира у Львові все-таки «з сюрпризом», не поспішай від неї відмовлятися. Деякі види обтяжень цілком реально зняти:

  1. Заставу за іпотекою — досплативши борг банку.
  2. Заборону відчуження через несплату аліментів — погасивши заборгованість перед дитиною.
  3. Арешт за несплату комуналки чи штрафів — розрахувавшись з боргами.
  4. Обмеження через невиплачені податки — домовившись з фіскальною службою про реструктуризацію.
  5. Права орендарів — дочекавшись завершення договору оренди.

Головне — домовитись з власником, хто саме буде вирішувати питання з обтяженнями, в які терміни і за чий рахунок. І обов'язково прописати все в договорі!

Бонус: де купити найкращу нерухомість у Львові

Якщо хочеш придбати житло своєї мрії без жодних ризиків та сюрпризів, завітай на дошку оголошень нерухомості Mistechko.com. Тут ти знайдеш сотні актуальних пропозицій продажу квартир, будинків та земельних ділянок у Львові та області — від надійних забудовників, агентств та власників.

На сайті є зручна система пошуку та фільтрів за ціною, розташуванням, кількістю кімнат тощо. А ще ти можеш підписатися на розсилку і першим дізнаватися про нові оголошення, що відповідають твоїм критеріям.

Особливо популярні серед львів'ян квартири в таких локаціях:

  • Історичний центр міста — вулиці Вірменська, Краківська, площа Ринок. Тут відчувається справжній дух старовинного Львова.
  • Престижний район Сихів з комфортними новобудовами, чудовою транспортною розв'язкою, ТРЦ та спорткомплексами.
  • Затишний спальний Франківський район з красивою забудовою, озерами та парками для відпочинку.
  • Сімейний Залізничний район з найбільшою кількістю садочків, шкіл та лікарень, а також залізничним вокзалом.

Обирай помешкання своєї мрії на Mistechko.com, перевіряй його юридичну чистоту за нашими лайфхаками і насолоджуйся життям в неймовірному Львові! А якщо залишилися питання чи потрібна допомога — пиши в коментарях, ми обов'язково відповімо. Щасти!

Львів — місто, де кожен знайде омріяне житло, головне — бути уважним при виборі

Львів — місто, де кожен знайде омріяне житло, головне — бути уважним при виборі

Назад до новин Наступний запис