Право власності на землю у Львові: все, що треба знати покупцям нерухомості

Земельна ділянка твоєї мрії чекає на тебе у Львові

Земельна ділянка твоєї мрії чекає на тебе у Львові

Привіт, шукачу затишного гніздечка у Львові! Якщо ти плануєш придбати земельну ділянку у цьому дивовижному місті, то напевно вже знаєш, що право власності на землю в Україні — це дуже важлива і водночас заплутана тема. Не хвилюйся, зараз ми розкладемо все по поличках і розповімо, які бувають види власності на землю, як її перевірити та оформити. Поїхали!

Види права власності на землю у Львові

Отже, згідно з українським законодавством, є три основні форми власності на земельні ділянки:

  • Приватна власність — це коли земля належить фізичним або юридичним особам. Ти можеш вільно володіти, користуватися і розпоряджатися своїми сотками.
  • Комунальна власність — це коли земля перебуває у віданні місцевих громад. Львівська міськрада може надавати ділянки в оренду або продавати їх на аукціонах.
  • Державна власність — це коли землею розпоряджається держава в особі відповідних органів влади. Наприклад, національні парки, заповідники, військові полігони.

Також право власності може бути спільним — це коли кілька осіб володіють однією ділянкою. Розрізняють спільну сумісну власність (без визначення часток кожного) та спільну часткову власність (з чітким розподілом на частки).

Цікавий факт: найдорожчі земельні ділянки у Львові розташовані в історичному центрі міста — на площі Ринок, проспекті Свободи, вулицях Вірменській та Краківській. Ціни тут можуть сягати кількох тисяч доларів за квадратний метр!

Як перевірити право власності на землю

Перш ніж купувати земельну ділянку у Львові, обов'язково перевір її юридичну «чистоту». Ось кілька способів це зробити:

  1. Замовити витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно — він покаже, хто є власником ділянки і чи немає на ній обтяжень (арештів, застав, сервітутів).
  2. Звернутися до Держгеокадастру або місцевого органу влади із запитом про надання відомостей з кадастрової карти — так можна дізнатися цільове призначення, площу та межі ділянки.
  3. Поспілкуватися з сусідами та місцевими жителями — вони можуть повідомити про можливі конфлікти чи претензії на землю.
  4. Найняти досвідченого юриста із земельних питань для повної перевірки і супроводу угоди.

Не нехтуй цим етапом, адже купівля «кота в мішку» може вилізти тобі боком у вигляді судових позовів та втрати грошей.

Порядок набуття права власності на землю

Є кілька законних шляхів отримати омріяні сотки у власність:

  • Купівля-продаж — найпоширеніший спосіб. Укладаєш договір з продавцем, сплачуєш гроші і реєструєш право власності в держреєстрі.
  • Приватизація — безоплатна передача земель із комунальної чи державної власності громадянам України.
  • Спадкування — отримання ділянки у спадок за заповітом або законом після смерті попереднього власника.
  • Набувальна давність — це коли ти відкрито і безперервно користуєшся чужою ділянкою понад 15 років і можеш через суд визнати своє право власності.

У будь-якому разі, набуття землі у власність потребує збору пакету документів, оплати податків і зборів та держреєстрації. Не забудь отримати свідоцтво про право власності — це твій головний «козир»!

Лайфхак: шукаєш земельну ділянку для будівництва дому своєї мрії? Зверни увагу на мальовничі та зелені райони Львова — Брюховичі, Рудно, Зимну Воду. Там можна знайти класні варіанти за привабливою ціною.

Обмеження права власності на землю

Навіть коли ти став повноправним господарем своїх соток, є певні правила і обмеження, які варто пам'ятати:

  • Використовуй ділянку тільки за цільовим призначенням — для будівництва, садівництва, городництва тощо. Не перетворюй дачу на автомайстерню!
  • Дотримуйся норм екологічної безпеки — не забруднюй ґрунти, не зливай нечистоти, не спалюй сміття.
  • Поважай сусідів та їхні межі — не захоплюй чужу землю, не створюй незручностей, вирішуй конфлікти мирним шляхом.
  • Сплачуй земельний податок або орендну плату вчасно і в повному обсязі, щоб не мати проблем з фіскалами.

Сподіваємося, наша стаття допомогла тобі розібратися з основними нюансами права власності на землю в Україні та Львові. Бажаємо знайти ділянку твоєї мрії та насолоджуватися нею в мирі та злагоді!

А якщо потрібна допомога у пошуку ідеальної землі — заходь на дошку оголошень Mistechko.com. Там зібрані найкращі пропозиції продажу ділянок у Львові та області від перевірених власників та ріелторів. Вибирай, порівнюй ціни та характеристики, зв'язуйся з продавцями напряму. Впевнені, ти знайдеш саме те, що шукаєш. Щасти!

Перевір право власності на землю перед купівлею, щоб не мати клопотів

Перевір право власності на землю перед купівлею, щоб не мати клопотів

Назад до новин Наступний запис