Розлучення у Львові: як поділити квартиру, бізнес і шубу

Привіт, любі львів'яни та гості міста! Ви тільки-но вирішили розлучитися і вже хапаєтеся за голову, як розділити спільно нажите майно? Не панікуйте! Зараз ми разом розберемося, що і кому належить після розірвання шлюбу. Тож беріть попкорн і занурюйтеся в цікавий світ сімейного права.

Майно подружжя: що підлягає розподілу

Отже, за загальним правилом, усе, що ви з коханим/коханою придбали за час шлюбу, вважається спільною сумісною власністю і підлягає поділу 50/50. Сюди входять:

  • Зарплати, пенсії, стипендії та інші доходи кожного з подружжя
  • Речі для професійних занять (музичні інструменти, техніка, медобладнання)
  • Гроші та майно, отримані за договорами в інтересах сім'ї
  • Виграші, гонорари, призи тощо

Тобто майже все, крім особистих дрібничок. Але є й винятки! Про них — далі.

Розлучення: яке майно не підлягає поділу

А ось список того, що ви можете сміливо забирати собі при розлученні:

  • Майно, яке належало вам до шлюбу
  • Речі, отримані в дар або у спадок під час шлюбу
  • Майно, придбане за особисті кошти одного з подружжя
  • Приватизована квартира або земля
  • Особисті речі (одяг, прикраси, гігієнічні засоби)
  • Премії, нагороди за особисті заслуги
  • Кошти як відшкодування за втрату особистого майна чи здоров'я

Здавалося б, усе просто. Але тут є кілька «але»! Наприклад, якщо ви доведете в суді, що другий з подружжя своїми діями (веденням господарства, вихованням дітей) сприяв отриманню премії чи нагороди — ласкаво просимо ділитися. Або якщо ви жили окремо, але офіційно були в шлюбі — майно за цей період можуть визнати особистим. Тому краще звернутися до досвідченого адвоката, який розкладе все по поличках.

До речі, шукаєте затишну квартиру у Львові для самотнього життя після розлучення? Заходьте на сайт безкоштовних оголошень Mistechko.com! Тут ви знайдете сотні варіантів оренди та купівлі житла на будь-який смак і гаманець.

Процедура і особливості: як відбувається поділ майна подружжя

Є два варіанти поділу майна: мирний (через нотаріуса) і військовий (через суд). Перший — швидший і дешевший, але вимагає згоди обох сторін. Другий — довший і дорожчий, зате дозволяє відстояти свої права, якщо колишній/колишня не йде на контакт.

Щоб поділити майно через суд, треба:

  1. Подати позовну заяву за місцем проживання відповідача або місцезнаходженням спірного майна
  2. Додати до заяви докази: право власності, оцінку майна, докази щодо боргів тощо
  3. Сплатити судовий збір
  4. Відвідувати засідання і відстоювати свою позицію (бажано з адвокатом)
  5. Отримати рішення суду про поділ майна в натурі або через компенсацію
  6. Зареєструвати право власності на свою частку майна

Зверніть увагу: навіть якщо квартира чи машина оформлені лише на одного з подружжя — це не означає, що другий не має на них прав! Головне — довести, що майно купувалося в період шлюбу і за спільні кошти. І ще: якщо ви зробили ремонт або добудову у приватизованій квартирі чоловіка/дружини — ви можете претендувати на компенсацію половини вартості поліпшень. Так що збирайте чеки і відкривайте шампанське!

Як поділити борги подружжя

Якщо ви думали, що при розлученні вам дістануться лише активи — ви помилялися. Борги, взяті в період шлюбу на потреби сім'ї, також підлягають розподілу порівну. Але є нюанс: якщо один з подружжя взяв кредит на свої особисті забаганки (наприклад, на норкову шубу або риболовлю на Кіпрі) — виплачувати його доведеться самостійно.

Тому перед тим, як ставати на облік у Тіндері, варто перевірити кредитну історію і договори своєї другої половини. А раптом там висить непогашений кредит на Mercedes? І ні, фраза «я не знав/не знала» в суді не прокатить.

Як при розлученні розділити бізнес

Якщо ви з коханим/коханою вирішили не лише розірвати шлюб, а й поділити спільний бізнес — готуйтеся до складнощів. Все залежить від форми власності:

  • Для ФОПа майно ділиться за загальними правилами 50/50, якщо інше не передбачено шлюбним договором
  • Для ТОВ частка кожного з подружжя у статутному капіталі недоторканна, але другий може вимагати 50% компенсації за внесене в період шлюбу майно або 50% дивідендів
  • Для ПП доведеться оцінювати джерела походження майна: якщо куплене за час шлюбу — ласкаво просимо ділити порівну

Загалом, якщо не хочете потім з'ясовувати стосунки через бізнес — краще відразу оформити його як особисту власність або передбачити всі нюанси в шлюбному контракті. А якщо вже зав'язли в судах — наберіться терпіння і довіряйте професіоналам.

Плануєте продати спільну квартиру чи будинок і розділити гроші? На дошці оголошень Mistechko.com ви швидко знайдете покупця для своєї нерухомості у Львові та області. Розміщуйте оголошення безкоштовно і без комісій!

Поділ майна при розлученні, якщо один з подружжя за кордоном

Відстань не є перешкодою для поділу майна!Тобто відстань — не завада для поділу майна. Навіть якщо ваша колишня половинка втекла за кордон, ви все одно можете відсудити своє.

Для цього треба або оформити в іноземного нотаріуса довіреність на представника своїх інтересів в Україні, або подати позов до українського суду і брати участь у засіданнях онлайн. Звісно, другий варіант складніший, але цілком реальний. Головне — не опускати руки і довести свої права на майно!

Як ділиться майно, якщо є діти?

Наявність дітей не впливає на базовий принцип поділу майна 50/50. Але! Суд зобов'язаний врахувати інтереси малечі при ухваленні рішення. Наприклад, якщо дитина залишається з матір'ю, їй можуть передати більшу частку житла або навіть всю квартиру. А батькові в такому разі доведеться задовольнятися грошовою компенсацією.

Тому якщо не хочете випадково залишити дітей без даху над головою — подбайте про їхнє майбутнє при оформленні розлучення. І пам'ятайте: аліменти на утримання малечі ніхто не відміняв!

Скільки коштує розподіл майна?

Як у тому анекдоті: «Скільки коштує розлучення? — Дорого! — А щастя? — Безцінне!» Якщо серйозно, то поділ майна через нотаріуса обійдеться вам приблизно в 10 тисяч гривень. Сюди входять послуги нотаріуса (1% від вартості майна), держмито (1%) і, можливо, консультація адвоката.

А от судовий розгляд — це зовсім інший коленкор. Готуйтеся викласти по 10 тисяч за оцінку кожного об'єкта спору (квартири, машини, дачі тощо), сплатити судовий збір і добряче розщедритися на адвокатів. Бо хороший юрист у таких справах на дорозі не валяється — його гонорар стартує від 5 тисяч гривень і сягає десятків тисяч за складні процеси. Тому 100 разів зважте, чи варто овчинка вичинки, перш ніж затівати майнову війну в суді.

Поділ майна: рекомендації правників

Щоб не перетворити розлучення на довічну Санта-Барбару, дослухайтеся до порад досвідчених юристів:

  • Не зволікайте з поділом майна — за законом, на це є три роки після розірвання шлюбу
  • Купуйте нерухомість відразу на двох у рівних частках або пропорційно внескам
  • Укладайте шлюбні договори, де пропишете всі нюанси на випадок «розводу»
  • Задокументуйте всі великі покупки чеками, договорами, витягами з рахунків
  • Намагайтеся домовитися «полюбовно», не доводячи до суду. Це збереже ваші нерви, час і гроші

І пам'ятайте: навіть найдорожча квартира чи машина не варті вашого душевного спокою. Іноді краще поступитися матеріальним, щоб зберегти людяність.

Судова практика: неоднозначні кейси поділу майна

Українські суди — це справжній клондайк дивних і курйозних рішень щодо поділу майна. Ось лише кілька перлин:

  • Чоловік відсудив у дружини половину вартості її операції зі збільшення грудей, бо довів, що оплатив її зі спільного бюджету. Оце так — і цицьки врятував, і гроші повернув!
  • Подружжя ділило в суді элітних собачок, шуби і навіть зуби з брекетами. Бо а чого дрібницями розкидатися, коли на кону — справедливість?
  • Дружина претендувала на частку у криптовалюті чоловіка, хоч і не розуміла, що це таке. Мабуть, відчула серцем, що на ній можна непогано нажитися.

Словом, межа між «моє» і «твоє» буває дуже розмитою. Тому кожен випадок слід розглядати індивідуально і зважувати всі «за» і «проти». І не забувати про здоровий глузд, навіть коли емоції зашкалюють.

Бонус: як Mistechko.com допоможе поділити нерухомість у Львові

Якщо ви з другою половинкою вирішили розійтися як у морі кораблі і поділити спільне житло у Львові — сайт оголошень Mistechko.com стане вам у пригоді. Тут ви зможете:

  • Безкоштовно розмістити оголошення про продаж квартири, будинку чи ділянки
  • Швидко знайти покупця і вигідно продати нерухомість
  • Підшукати нове житло для себе чи дітей
  • Отримати консультацію досвідчених ріелторів та юристів
  • Орендувати квартиру на час розлучення і поділу майна

Mistechko.com — це найбільша база нерухомості у Львові та області. Тут ви гарантовано знайдете те, що шукаєте, за найкращою ціною. І не переживайте: наші експерти допоможуть оформити всі документи швидко, безпечно і без головного болю. З нами ви не просто розлучитеся з майном, а відкриєте нову сторінку свого життя!

Тож не варто вішати ніс, якщо шлюб дав тріщину. Поділіть мирно спільно нажите, залиште минуле позаду і рухайтеся вперед за покликом серця. А квартирні питання довірте професіоналам з Mistechko.com. Хай щастить!

Назад до новин Наступний запис