Апартаменти у Львові: все, що треба знати перед купівлею

Привіт, шукачі ідеального житла у Львові! Якщо ви вже переглянули сотні оголошень про продаж квартир, але так і не знайшли свого ідеалу — можливо, варто звернути увагу на апартаменти? Ця «темна конячка» ринку нерухомості останнім часом набирає популярності. То в чому ж її особливості та для кого підійде такий формат житла? Зараз усе розповімо!

Апартаменти vs квартира: у чому різниця

На перший погляд апартаменти нічим не відрізняються від звичайної квартири: ті ж стіни, двері, вікна, кімнати та санвузол. Але є одна суттєва відмінність — юридичний статус. Справа в тому, що апартаменти вважаються нежитловим приміщенням, хоча жити в них можна.

Ось кілька ключових особливостей апартаментів:

  • Розташовуються не в житлових будинках, а в готелях, офісних центрах, санаторіях тощо
  • Призначені для тимчасового, а не постійного проживання (як готельні номери)
  • Не можна приватизувати чи оформити право власності
  • Вартість 1 м² зазвичай на 15-20% нижча, ніж у квартирах
Тобто, купуючи апартаменти, ви де-юре отримуєте нежитлове приміщення для відпочинку чи роботи, а де-факто — повноцінне житло. От така юридична казуїстика!

Навіщо будують апарт-комплекси

В останні роки забудовники Львова все частіше зводять не класичні багатоквартирні будинки, а так звані апарт-комплекси. І не дивно: адже отримати дозвіл на таке будівництво набагато простіше, ніж на житло.

Апартаменти можна будувати практично де завгодно — хоч у центрі міста, хоч на березі озера. Головне — правильно оформити документи та надати будівлі статус готелю чи санаторію. А оскільки до нежитлових приміщень менш суворі вимоги, собівартість «квадрата» теж нижча. Ось і виходить win-win: забудовник економить, а покупець отримує житло за привабливою ціною.

Чи можна прописатися в апартаментах

А ось тут є певні нюанси. За замовчуванням, прописка в апартаментах не передбачена, адже це нежитлове приміщення. Але деякі забудовники йдуть назустріч власникам і дозволяють тимчасову реєстрацію, наприклад, на 3-5 років. Утім, це більше виняток, ніж правило.

Відсутність можливості прописки може створити деякі незручності:

  • Не вийде поставити дитину в чергу до найближчого садочка чи школи
  • Доведеться голосувати на виборах не за місцем проживання
  • Можуть виникнути проблеми з оформленням субсидій чи інших пільг

Але якщо вас це не лякає — апартаменти можуть стати відмінним варіантом для життя чи інвестицій.

Плюси і мінуси життя в апартаментах

Як і будь-яке житло, апартаменти мають свої переваги та недоліки. Давайте розглянемо їх детальніше.

Плюси апартаментів:

  • Універсальність. Можна використовувати і як житло, і як офіс.
  • Прибутковість. Апартаменти користуються популярністю у орендарів, особливо якщо розташовані в курортній зоні чи центрі міста.
  • Додаткові зручності. Басейн, спортзал, консьєрж-сервіс — все це часто вже включено у вартість.
  • Вигідна локація. Апартаменти нерідко будують у мальовничих чи престижних районах, де житлове будівництво заборонене.
  • Нижча ціна. За рахунок статусу нежитлового приміщення вартість «квадрату» може бути на 15-20% нижчою, ніж у новобудовах.

Мінуси апартаментів:

  • Неможливість прописки. Принаймні, на постійній основі.
  • Вищий податок на нерухомість. Все-таки це комерційне приміщення, а не житло.
  • Дорожче утримання. Доведеться платити за комуналку за ставками для бізнесу.
  • Відсутність ОСББ. Керує будинком керуюча компанія, і змінити її не можна.
  • Ризики при інвестуванні. На відміну від житлових новобудов, тут немає навіть мінімальних гарантій від держави.
Лайфхак від Mistechko.com: перш ніж купувати апартаменти, гарненько вивчіть усі «підводні камені» та свої потреби. Не довіряйте сліпо рекламі забудовника, а краще проконсультуйтеся з експертом з нерухомості. В базі сайту ви знайдете чудові варіанти квартир та апартаментів у Львові та зможете порівняти всі «за» і «проти».

Кому підійде таке житло

Незважаючи на всі нюанси, апартаменти можуть стати відмінним вибором для багатьох категорій покупців:

  • Інвесторів. Купив, здав в оренду — і стабільний пасивний дохід забезпечений. Особливо, якщо апартаменти у престижному районі чи туристичній зоні.
  • Ділових людей. Не потрібно окремо винаймати офіс і житло, адже апартаменти успішно поєднують обидві функції.
  • Холостяків та діточок. Якщо питання прописки не стоїть руба, а комфортне життя — понад усе, апартаменти стануть у нагоді.
  • Любителів курортного життя. Уявіть: прокидаєтесь з видом на море чи старовинну площу, снідаєте в затишному ресторанчику на першому поверсі, а увечері відпочиваєте в спа-зоні будинку. Щось таке обіцяють багато проектів апарт-готелів.

Скільки коштує утримання апартаментів

А ось це болюче питання для багатьох власників апартаментів. Справа в тім, що комунальні тарифи тут розраховуються за ставками для бізнесу, а це в рази більше, ніж для простих смертних. Плюс доведеться оплачувати послуги керуючої компанії, яка доглядає будинок.

Загалом витрати на утримання апартаментів можуть бути в 3 і більше разів вищими, ніж у звичайній новобудові. Але й комфорту та сервісу ви отримаєте відповідно: охорона, консьєрж, клінінг, технічне обслуговування — все включено. Так що якщо ваша мета — безтурботне життя у власній резиденції, апартаменти можуть бути саме тим, що ви шукали.

На замітку: перед купівлею апартаментів не соромтеся запитати у забудовника чи попереднього власника, скільки коштує їх утримання. Порівняйте ці витрати зі своїм бюджетом, щоб потім не шкодувати. І пам'ятайте, якщо ви плануєте здавати апартаменти в оренду — всі ці витрати можна буде компенсувати за рахунок орендарів.

Бонус: знайдіть свої ідеальні апартаменти на Mistechko.com

Шукаєте апартаменти своєї мрії у Львові? Загляньте на сайт безкоштовних оголошень Mistechko.com! Це найбільша база пропозицій оренди та продажу нерухомості в регіоні.

На Mistechko ви знайдете сотні варіантів апартаментів у різних районах Львова — від затишних студій до розкішних багаторівневих помешкань. Детальні описи, реальні фото, прямі контакти продавців — все для вашої зручності. А якщо виникнуть питання — досвідчені ріелтори завжди готові надати консультацію.

Хочете вигідно здати чи продати свої апартаменти? Розміщуйте оголошення на Mistechko — і потік клієнтів вам гарантований! Адже сайт щодня відвідують тисячі користувачів, які цінують комфортне життя у стильних помешканнях.

То ж не гайте часу — шукайте, купуйте, продавайте апартаменти разом з Mistechko.com! Нехай ваше нове житло у Львові буде справжнім раєм, а не головним болем.

Назад до новин Наступний запис