Технічні нюанси при купівлі квартири в новобудові: на що звернути увагу

Привіт, шановний читачу! Якщо ти читаєш цю статтю, значить, ти вже на порозі здійснення мрії — придбання власної квартири в новобудові. І це чудово! Нове житло — це завжди свіжий старт, нові можливості і купа позитивних емоцій. Але перш ніж розслаблятися і відкорковувати шампанське, давай поговоримо про деякі важливі технічні моменти, які не можна ігнорувати.

Купуючи квартиру в новобудові, ти інвестуєш не тільки в стіни та дах над головою. Ти довіряєш забудовнику своє майбутнє комфортне життя. І щоб це життя справді було комфортним, без неприємних сюрпризів у вигляді тріщин, протікань чи холодних батарей, треба бути максимально уважним і прискіпливим. Не бійся ставити незручні питання і перевіряти кожен сантиметр свого майбутнього житла. Це нормально і правильно!

Тож відкладай каталоги з меблями та освітленням, бери блокнот і поринай у світ будівельних тонкощів. Не хвилюйся, з нашими порадами ти швидко в них розберешся і станеш справжнім експертом. Поїхали!

Зміст:

Проектна документація: що це і навіщо вона тобі

Отже, квартира твоєї мрії ще тільки будується. Бетономішалки крутяться, крани піднімають панелі, будівельники снують туди-сюди як мурахи. І ти вже подумки розставляєш меблі і вішаєш штори. Стоп-стоп-стоп! Перш ніж занурюватись у солодкі мрії, тобі треба ознайомитись з купою «нудних» паперів. Так-так, з проектною документацією.

Проектна документація — це не просто стос макулатури, а справжня скарбниця інформації. З неї ти дізнаєшся:

  • З яких матеріалів буде зведено твій будинок — адже потім, коли все буде оздоблено і зафарбовано, ти вже не побачиш, що там всередині стін.
  • Які технічні та дизайнерські рішення закладені в проект — і чи відповідають вони твоїм очікуванням.
  • Чи отримав забудовник всі необхідні дозволи і погодження — бо будувати без них це як грати в російську рулетку: або пронесе, або ні.

Тому уважно вивчи всі креслення, схеми та специфікації. Випиши незрозумілі терміни і загугли їх або запитай у менеджера з продажу. І не соромся вимагати оригінали всіх дозвільних документів — ти маєш на це повне право як майбутній власник.

До речі, на дошці оголошень Mistechko.com ти зможеш знайти не тільки саму квартиру, але і контакти надійних фахівців — ріелторів, юристів, дизайнерів. Вони точно не дадуть тобі «втопити» в папірцях і підкажуть, на що звернути увагу.

Прийом новобудови: на що дивитись після завершення робіт

Ура, будівництво завершено! Бігом дивитись квартиру, правда ж? Авжеж, біжи, але не забудь взяти із собою здоровий скептицизм і приціл «термінатора». Бо зараз тобі доведеться оцінити якість будівельних робіт, а це не так просто, як здається.

На що треба звернути увагу:

  • Стіни і стелі. Поверхні мають бути рівними, без тріщин, відколів та інших пошкоджень. Особливо ретельно обстеж стики панелей і плит перекриття — там часто ховаються «сюрпризи» у вигляді щілин і перепадів.
  • Вікна і двері. Перевір, чи легко відчиняються і зачиняються, чи немає протягів і перекосів. Зазори між рамою і стіною мають бути ретельно запінені.
  • Сантехніка і комунікації. Увімкни воду і злий її в кожному крані, перевір роботу унітазу і душа. Запусти опалення на максимум — чи гріють батареї? А тепер викрути на мінімум — чи не «свистять» крани?

Загалом, будь як той кіт, який обнюхує кожен закуток у новому домі. Не бійся залазити у всі шафи, засовувати ніс у вентиляцію і простукувати кахель. Будь прискіпливим, але не перетворюйся на монстра. Якщо щось викликає підозри — одразу кажи забудовнику. Нехай переробляють, поки не пізно!

Інспектуємо квартиру зсередини: перевірка оздоблення і комунікацій

Що, думав на минулому етапі все? Не тут то було! Тепер тобі треба прискіпливо оглянути кожен сантиметр оздоблення і перевірити роботу всіх комунікацій. Так, це може зайняти не один день, але повір — воно того варте. Бо ж ти не хочеш заселитися і виявити, що розетки не працюють, а з-під ванни тече вода?

Основні моменти, на які треба звернути увагу:

  • Штукатурка і фарбування стін. Поверхня має бути ідеально рівною, без патьоків, нерівностей і відшарувань. Перевірити можна за допомогою ліхтарика — просвіти стіну під кутом і всі «гріхи» одразу видно.
  • Плитка і сантехніка. Кахель має щільно прилягати до стіни, без відколів і перекосів. Шви мають бути рівними і однаковими за шириною. Унітаз, ванна і раковина мають бути надійно закріплені і не «гуляти».
  • Електрика. Перевір роботу кожної розетки і вимикача. Подзвони у всі дзвінки, увімкни світло у всіх кімнатах. Якщо щось не працює — терміново викликай електрика.
  • Двері і вікна. Пластикові стулки мають легко відчинятися і щільно прилягати до рами. На дверях не має бути перекосів і зазорів. Замки мають працювати плавно.

Так, це схоже на квест у пошуках скарбів. Але повір, знайти всі «косяки» на цьому етапі — це і є справжній скарб. Бо ти зможеш змусити забудовника все виправити ще до підписання актів прийому-передачі. І оселитися вже у справді комфортну і якісну квартиру.

Якщо тобі не вистачає будівельного досвіду або терпіння самостійно все це робити — ти завжди можеш найняти професіонала. Незалежна експертиза новобудов стає все популярнішою послугою. Фахівці знають усі типові помилки забудовників і допоможуть не проґавити їх у твоїй квартирі. А підібрати надійного експерта можна теж на дошці безкоштовних оголошень Mistechko.com.

Тести для самостійної оцінки якості ремонту

Окей, з глобальними речами розібралися. А як щодо дрібниць, які здаються несуттєвими, а насправді дуже впливають на комфорт життя? Маємо на увазі рівність стін, герметичність вікон, якість сантехніки тощо. Є кілька простих тестів, які допоможуть тобі самостійно все це перевірити.

  1. Тест з рівнем. Помісти рівень (звичайний або лазерний) на підлогу, підвіконня, стелю. Бульбашка має бути строго посередині. Якщо вона збігає до країв — значить, є перепади і перекоси.
  2. Тест з повітряною кулькою. Надуй кульку і піднеси до вікон та балконних дверей. Якщо вона відхиляється в бік — значить, є протяги і потрібно регулювати фурнітуру.
  3. Тест з термометром. У холодну пору увімкни опалення на максимум і зачекай кілька годин. Потім виміряй температуру в кожній кімнаті. Вона має бути однаковою (в межах 2-3 градусів) і відповідати нормативам.
  4. Тест з водою. Набери повну ванну гарячої води і зачекай 10-15 хвилин. Якщо вода швидко охолоне — значить, ванна погано тримає тепло. Те ж саме з раковиною і унітазом — вода не має просочуватися крізь стики.

Звісно, це далеко не повний список можливих перевірок. Але навіть якщо ти виконаєш хоча б ці — вже будеш на коні. І зможеш з чистою совістю і спокійною душею приймати ключі від омріяної квартири.

Бонус: як зробити своє житло у Львові ідеальним

Уф, здається ми розглянули всі важливі технічні моменти. Сподіваємось, тепер ти почуваєшся справжнім експертом з прийому квартир. І готовий з усією відповідальністю і прискіпливістю підійти до вибору свого житла. Але знаєш що? Навіть ідеальна з технічної точки зору квартира — це ще не все.

Бо оселя твоєї мрії — це не просто коробка з бетону і цегли. Це місце, де тобі має бути затишно, комфортно і радісно. А щоб цього досягти, треба підійти до вибору житла комплексно. І крім технічних параметрів, врахувати ще й такі моменти:

  • Розташування. Подумай, що для тебе важливо — жити ближче до центру чи до природи, до роботи чи до улюблених місць відпочинку. Львів — компактне місто, але правильна локація може суттєво покращити якість життя.
  • Інфраструктура. Чи є поруч магазини, аптеки, садочки, школи, зупинки транспорту? Чи зручно буде тобі діставатися на роботу і вирішувати щоденні справи? Продумай свої звичні маршрути наперед.
  • Сусіди. Сходи на форуми і в соцмережі, поспілкуйся з мешканцями, які вже живуть у тому чи іншому ЖК. Розпитай про плюси і мінуси, про управляючу компанію і про атмосферу в спільноті. Хороші сусіди — це 50% успіху.
  • Паркінг і двір. Чи передбачено у твоєму ЖК підземний паркінг або гостьові стоянки? Чи облаштовано у дворі дитячий та спортивний майданчики, зони відпочинку? Уяви, як ти будеш проводити тут вільний час.
Назад до новин Наступний запис