Новобудова vs "вторинка" у Львові: що обрати і чому

Привіт, шановний шукачу квартири! Якщо ти читаєш ці рядки, значить, настав той вирішальний момент — час обирати своє гніздечко. І перше, що спадає на думку — купити квартиру на вторинному ринку. Мовляв, знаєш, що маєш, заселяйся і живи. Але спробуй зазирнути далі свого носа! Світ не стоїть на місці, і зараз на ринку нерухомості Львова є безліч цікавих пропозицій в новобудовах. Тому перш ніж бігти оформляти «бабусину спадщину», давай розберемося, що краще — первинка чи вторинка.

Зміст:

Відмінності первинного і вторинного житла: що ти маєш знати

Слухай сюди, друже. Вторинний ринок — це як старі добрі джинси. Ти їх знаєш, як облуплених, всі дірки і плями на своїх місцях. Так само і з квартирами — «хрущовка» вона і в Африці «хрущовка». Заходиш і вже знаєш, де кухня, де санвузол, а де балкон (якщо пощастить). І заселитися можна хоч завтра, аби гроші на стіл.

А от новобудови — це кіт у мішку. Тобто, в проекті та на картинках все круто і по-сучасному, але що буде насправді — лише Бог відає. Двері можуть не відкриватися, штукатурка обсипатися, а з крана текти не вода, а іржа. Та й взагалі, забудовники люблять переносити терміни здачі, ніби в них в дитинстві конструктора не було. Тому, якщо хочеш мати гарантії і не чекати біля моря погоди — обирай вторинку.

Ризики: де більше підводних каменів — у новобудов чи «вторинки»

Хоча з першого погляду здається, що «вторинка» — це безпрограшний варіант, насправді це не зовсім так. Віриш чи ні, але саме на вторинному ринку частіше трапляються афери та «кидалова». Ну ти тямиш — підроблені документи, квартири-привиди, продавці-шахраї. А все тому, що перевірити історію квартири і власників буває ой як непросто.

Звісно, і в новобудовах ризики є. Наприклад, забудовник виявиться студентом-прогульником, і замість будинку твоєї мрії ти отримаєш довгобуд. Або економитимуть на матеріалах, і замість цегли поставлять картонні коробки (ну майже). Тому раджу перед покупкою ретельно «пробити» забудовника — чи надійний, чи не зливає бабло на Мальдіви. Загугли відгуки, подивись його попередні проекти, розпитай знайомих. І головне — не ведися на солодкі обіцянки і знижки. Бо безкоштовний сир буває лише в мишоловці.

Переваги новобудов: чому варто придивитися до сучасного житла

Але годі про сумне, поговорімо про перспективи. Знаєш, за що я люблю новобудови? За їх потенціал! Сучасні технології будівництва, енергоефективність, нові матеріали — все це дозволяє створити комфортне і затишне житло. Високі стелі, панорамні вікна, простора кухня-студія — хіба не про таке ти мріяв? До того ж, в нових ЖК часто передбачена своя інфраструктура — магазини, садочки, спортзали. Щоб ти міг відчути себе жителем європейської столиці, не виходячи з двору.

І це ще не все! В новобудовах ти сам собі дизайнер і архітектор. Більшість забудовників здають квартири з голими стінами, тож ти можеш втілити будь-які свої креативні ідеї — хоч пальми на стелі малюй. А якщо фантазія підводить, завжди можна вибрати варіант з ремонтом від забудовника. Але пам'ятай, що якість оздоблення може бути так собі, тож краще контролювати процес особисто.

Але найкрутіше в новобудовах — це ціна! Так-так, не дивуйся. Якщо підгадати момент і вкластися ще на етапі котловану, можна добряче зекономити — до 30-40% в порівнянні з готовим житлом. Звісно, доведеться почекати, поки твоя квартирка «дозріє». Але ж передчуття приємніше, ніж саме свято, чи не так?

Що у «вторинки» в рукаві: основні плюси старих квартир

Але не спішіть ставити хрест на вторинному ринку, в нього теж є свої козирі. Наприклад, якщо ти фанат ретро і вінтажу — тобі пряма дорога в «сталінку» або навіть дореволюційний будинок. Високі стелі, ліпнина, дерев'яні підлоги — така романтика, що хоч бери і знімай кіно про кохання. Щоправда, за такі апартаменти доведеться викласти кругленьку суму. Зате менш вибагливі хрущовки та панельки можна знайти доволі бюджетні, особливо на околицях Львова.

І не забуваймо про такий важливий фактор, як сусіди. На відміну від новобудов, де ще невідомо, хто поселиться за стінкою, у старих будинках контингент вже усталений. Згодом всі стають ніби однією великою родиною — разом святкують, смажать шашлики і співають в караоке. Та й взагалі, в таких квартирах якось затишніше і тепліше, бо вони вже увібрали в себе історії кількох поколінь.

Хоча, чого гріха таїти, не завжди ці історії веселі. Старі будинки потребують постійного догляду та ремонту, інакше можуть почати сипатися, як пісочний замок. А ще в них часто проблеми з комунікаціями, ліфтами та іншими благами цивілізації. Тому, якщо хочеш жити комфортно і без сюрпризів — таки обирай сучасне житло.

До речі, про тенденції. Якщо вірити статистиці, все більше львів'ян стають фанатами первинної нерухомості. За останні роки кількість угод з новобудовами зросла десь на 15-20%. І це незважаючи на те, що ціни на такі квартири теж повзуть вгору, як на дріжджах.

Чому так відбувається? Та все просто — купити квартиру в новобудові у Львові зараз можна в розстрочку, під невеликі відсотки і з мінімальним стартовим внеском. Забудовники йдуть назустріч покупцям, розуміючи, що не всі можуть одразу вивалити всю суму. А банки поки не поспішають давати доступну іпотеку на «вторинку». Ось і виходить, що первинний ринок більш гнучкий і привабливий для інвесторів.

Але знаєш, що найцікавіше? Багато власників старих квартир не хочуть знижувати ціну, сподіваючись, що ринок ось-ось розвернеться в інший бік. Мовляв, первинна бульбашка луснула, і всі знову побіжать купувати їхні «сталінки» та «брежнєвки». Але поки що, схоже, ці надії марні. Забудовники не збираються зупинятися і зводять все більше нового, комфортного житла. Тож, якщо ти досі вагаєшся між первинкою і вторинкою — мій тобі порада: інвестуй в сучасну новобудову. І нехай всі заздрять!

Ну все, друже, тепер ти знаєш все про переваги та недоліки первинної і вторинної нерухомості Львова. Сподіваюся, ця інформація допоможе тобі зробити правильний вибір і знайти квартиру своєї мрії. Якщо ще залишилися питання — сміливо звертайся, допоможу, чим зможу. І не забудь поділитися цією статтею з друзями, раптом і вони шукають своє гніздечко. Бувай, і нехай тобі щастить на ринку нерухомості!

Назад до новин Наступний запис