Топ-7 лайфхаків, як обрати ідеальну квартиру в новобудові Львова

Привіт, любий друже! Якщо ти читаєш цю статтю, значить, настав той хвилюючий момент — ти шукаєш квартиру своєї мрії в новобудові Львова. І це чудово, бо наше місто — то любов з першого погляду і на все життя!

Але перш ніж з головою поринути в це солодке божевілля, давай разом розберемося, як обрати ідеальне гніздечко і не вскочити в халепу. Повір, я знаю, про що кажу — сам нещодавно пройшов цей квест і готовий поділитися з тобою цінними лайфхаками.

Отже, поїхали! Зміст:

Лайфхак 1: Аналізуй ринок, як Шерлок Холмс

Перше, що треба зробити — це як слід прошерстити ринок первинної нерухомості Львова. Зрозуміти, які зараз тенденції, що почім, де жвавіше будується. Це допоможе тобі зорієнтуватись у різноманітті пропозицій і виділити найцікавіші варіанти.

Ось що я виявив, коли сам аналізував:

  • попит на новобудови у Львові стабільно зростає, особливо на комфорт і преміум-класи;
  • бюджетне житло трохи просіло в ціні, а елітне — навпаки, подорожчало;
  • новобудови зараз часто вигідніші за вторинний ринок — за ті ж гроші матимеш комфортніше житло з кращим плануванням і «начинкою».

Тож якщо хочеш вигідно інвестувати в нерухомість Львова — дерзай, саме час!

Лайфхак 2: Врахуй 3 фактори, що впливають на ціну

Звісно, одного лише аналізу ринку замало. Щоб зрозуміти, чи адекватна ціна квартири, треба врахувати три важливі моменти:

  1. Розташування. Що ближче до центру, транспорту та інфраструктури — то дорожче. Хочеш заощадити — дивись варіанти на околицях, але не забувай про комфорт.
  2. Клас житла. Економ, комфорт, бізнес, преміум, де-люкс… Що вищий клас — то кращі матеріали, планування, інженерія, але й ціна відповідна. Тут вже сам вирішуй, на чому готовий економити, а на чому — ні.
  3. Стадія будівництва. На старті продажів квартири найдешевші, а що ближче до здачі будинку — то дорожчі. Але! Що раніше інвестуєш — то більше ризикуєш, раптом щось піде не так. Тут знову ж таки, зваж всі за і проти.

Наприклад, зараз у Львові можна знайти квартири в новобудовах економ-класу від 26-30 тис. грн за «квадрат» на етапі котловану. А на фінальній стадії та ж квартира коштуватиме вже 36-50 тис. Відчуваєш різницю?

Лайфхак 3: Не лінуйся — оглянь все на власні очі

Знаю-знаю, як це заманливо — побачити гарні картинки на сайті забудовника і одразу бігти резервувати квартиру. Щоб, не дай Боже, хтось не перехопив. Але облиш, друже, стримай свій запал!

Обов'язково знайди час і оглянь новобудову особисто. Краще навіть кілька разів, у різну погоду і час доби. Ось на що звернути увагу:

  • на якому етапі зараз будівництво, чи відповідає дійсність те, про що заявляє відділ продажів;
  • яка транспортна розв'язка, чи зручно і швидко дістатись центру Львова;
  • що з інфраструктурою — магазини, садочки, школи, лікарні, є все необхідне;
  • чи комфортний двір, чи є паркінг, дитячий майданчик, зони відпочинку;
  • як щодо екології та краєвидів з вікна, чи не psує картинку сміттєзвалище або завод.

Звісно, оцінити якість матеріалів чи шумоізоляцію ти навряд чи зможеш. Але принаймні матимеш загальне відчуття, чи твоє це. А ще зможеш вполювати менеджера з продажу і прогнати всі питання, що тебе цікавлять.

Лайфхак 4: Перевір забудовника, як детектив

А тепер найголовніше — перевірка забудовника. Друже, це не жарти, тут треба бути Шерлоком Холмсом і пройтись по всіх слідах. Бо ризик вскочити в довгобуд або взагалі втратити гроші — це не жарти.

Ось покроковий план, як перевірити репутацію забудовника:

  1. Загугли офіційний сайт компанії, вивчи її історію, керівництво, завершені об'єкти. Все має бути прозоро і без темних плям.
  2. Поринь у соцмережі та форуми, де спілкуються інвестори цього ЖК. Почитай відгуки, особливо негативні — там часто розкривають всю правду-матку.
  3. Сходи на будмайданчик і поспілкуйся з робочими, інженерами. Розпитай, чи вчасно платять зарплату, чи не буксує процес, які настрої в колективі.
  4. Завітай до відділу продажу і замахайся менеджерам. Хай покажуть всі дозвільні документи, ліцензії і сертифікати на матеріали. Якщо мнуться — привід насторожитись.
  5. Не полінуйся сходити в міську раду, відділ держархбудконтролю. Дізнайся, чи не притягали забудовника до відповідальності, чи не відкликали дозволи і ліцензії за порушення.

Якщо на кожному етапі все ок — сміливо довіряй цій компанії свої кровні. А якщо десь засвітився тривожний дзвіночок — краще перестрахуйся і пошукай іншого забудовника. Краще зайвий раз перевірити, ніж потім локті кусати.

Лайфхак 5: Лови момент — купуй на старті будівництва

Окей, з локацією та забудовником розібрались. Тепер головне питання — коли вигідніше інвестувати в новобудову? Відповідь проста — чим раніше, тим дешевше!

Більшість забудовників роблять найсмачніші ціни на самому старті продажів — на етапі котловану або навіть паперової стадії проекту. Так вони залучають кошти на будівництво і страхують свої ризики. А ти можеш непогано зекономити — інколи різниця в ціні сягає 30-40% порівняно з готовим житлом!

Наприклад, зараз у Львові двокімнатну квартиру площею 60 «квадратів» на етапі котловану можна взяти за 600-700 дол. А ближче до здачі її ціна підскочить до 900-1000 дол. Відчуваєш, як приємно пахне вигода?

Але не забувай і про ризики раннього інвестування. Заманливі ціни — це добре, але лише якщо забудовник надійний і все буде чітко за планом. Бо інакше є шанс потрапити в число ошуканих інвесторів недобудов.

Друже, пам'ятай золоте правило — вкладатися в будівництво на старті варто лише в перевірених забудовників і ЖК, що вже зарекомендували себе. А якщо є сумніви — краще почекай до середини або навіть фіналу будівництва.

Лайфхак 6: Обирай оптимальний спосіб оплати

Припустимо, ти знайшов ідеальну квартиру за вигідною ціною у надійного забудовника. Тепер головне питання — як за неї платити. Тут є три варіанти:

  • 100% оплата. Якщо маєш всю суму на руках — це найпростіший і найбезпечніший шлях. Підписав договір, оплатив — і спи спокійно, чекаючи на ключі від своєї красуні.
  • Розстрочка. Якщо грошенят бракує — забудовники часто пропонують розстрочку до кінця будівництва. Вносиш 30-50% першим внеском — і потім потихеньку розраховуєшся помісячно. Ризик невеликий, але переплата за користування грошима забудовника може сягати 10-20% річних. Порахуй, чи варто воно того.
  • Іпотека. Банківський кредит — це завжди додаткові витрати у вигляді відсотків і страховки. Але якщо на руках немає великої суми, а платити орендодавцю набридло — може, це саме твій варіант. Головне — обери банк з вигідними умовами і не бери на себе непосильний тягар.

Який би варіант ти не обрав — не забудь уважно вивчити договір, щоб не підписати кота в мішку. І не соромся поторгуватись — раптом вдасться вибити додаткову знижку або більш комфортну схему оплати.

Лайфхак 7: Не прогав бонуси та знижки

І наостанок — плюшки і плюшечки, які так люблять роздавати забудовники, щоб заманити клієнта. Акції, знижки, подарунки — все це реально зекономить тобі кілька десятків тисяч гривень, якщо вчасно зорієнтуватись.

Ось що я назбирав, поки сам шукав квартиру:

  • до 5% знижки за повну оплату;
  • до 10% знижки на певні квартири в рамках акції;
  • подарунковий ремонт або кухня при покупці в певний період;
  • безкоштовне паркомісце або кладовка в подарунок;
  • знижка на комунальні послуги на 1-2 роки.

Тож тримай руку на пульсі, підпишись на розсилки забудовників і не лінуйся моніторити їхні сайти. А краще діставай менеджерів дзвінками — мовляв, які у вас зараз акції, а коли плануєте нові. Будь настирливим — і рано чи пізно вполюєш своє!

Ну що ж, друже, от ми з тобою і розібрали всі тонкощі вибору квартири в новобудові Львова. Сподіваюсь, ці лайфхаки стануть тобі в нагоді і допоможуть знайти житло своєї мрії.

А якщо раптом щось буде незрозуміло або потрібна буде порада — сміливо пиши в коментарях. Я залюбки відповім і допоможу, чим зможу. Бо ми, львів'яни, завжди тримаємось купи і підтримуємо одне одного.

І наостанок — ще один лайфхак від досвідченого львівського інвестора. Зазирни на дошку оголошень нерухомості Містечко — там залюбки зустрінеш масу цікавих варіантів квартир в новобудовах Львова та області. Та й продавці там — самі адекватні і підуть назустріч. Ну все, давай, до зустрічі у дворику твого власного ЖК! Нехай тобі щастить!

Назад до новин Наступний запис