Цільове призначення землі: що це, як змінити та чому важливо його дотримуватись

Привіт, шановний читачу! Якщо ти цікавишся нерухомістю та земельними питаннями, то напевно чув про таке поняття як цільове призначення земельної ділянки. Це дуже важлива характеристика, яка визначає, як саме можна використовувати конкретну землю. Давай розберемось детальніше, що це таке, як дізнатися своє цільове призначення та змінити його в разі потреби.

Зміст:

Які бувають види цільового призначення земель

Згідно з Земельним кодексом України, всі землі поділяються на 9 категорій за основним цільовим призначенням:

  1. Землі житлової та громадської забудови
  2. Землі сільськогосподарського призначення
  3. Землі оздоровчого призначення
  4. Землі рекреаційного призначення
  5. Землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення
  6. Землі лісогосподарського призначення
  7. Землі водного фонду
  8. Землі історико-культурного призначення
  9. Землі транспорту, промисловості, енергетики, електронних комунікацій, оборони та іншого призначення

Кожна категорія ще поділяється на підвиди. Наприклад, сільгоспземлі можуть призначатися для ведення фермерського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння, випасання худоби тощо.

Такий розподіл потрібен, щоб регулювати використання земель і не допускати хаотичної забудови чи шкоди природі. Уяви, якби на родючих чорноземах хтось звів завод, а посеред заповідного лісу — котеджне містечко. Тому цільове призначення — це як дорожній знак, що вказує, за яким «маршрутом» має рухатись конкретна ділянка.

Як перевірити цільове призначення своєї ділянки

Дізнатися цільове призначення дуже просто — варто лише зазирнути у Публічну кадастрову карту України. Це онлайн-сервіс від Держгеокадастру, де можна знайти інформацію про будь-яку земельну ділянку.

Алгоритм твоїх дій такий:

  1. Зайди на сайт map.land.gov.ua
  2. Знайди на своєму держакті або витягу з кадастру номер ділянки (зазвичай це 19 цифр)
  3. Введи кадастровий номер у поле пошуку на сайті
  4. Дивись інформацію про цільове призначення, межі, площу та власника ділянки

Там же можна побачити, чи ділянка приватна, державна або комунальна. Вся процедура займе кілька хвилин, навіть якщо ти не дуже дружиш з комп'ютером.

Покрокова інструкція зі зміни цільового призначення

Припустимо, у тебе є земля для ведення особистого селянського господарства, а ти вирішив побудувати там будинок. Для цього доведеться змінити цільове призначення на землі житлової забудови. Як це зробити? Не лякайся, зараз все розкажемо!

Крок 1. Пишеш заяву на зміну цільового призначення та завіряєш її у нотаріуса. Це як офіційний старт процедури.

Крок 2. Замовляєш у землевпорядній організації розробку проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення. Там спеціалісти зроблять всі необхідні заміри, креслення та погодження.

Крок 3. Отримуєш витяг з містобудівної документації в своїй місцевій раді. Він підтвердить, що бажана зміна не суперечить генплану чи зонуванню території.

Крок 4. Подаєш готовий проєкт на затвердження в орган місцевого самоврядування (міську, сільську чи селищну раду). Депутати розглянуть його на сесії та приймуть рішення.

Крок 5. Несеш затверджений проєкт кадастровому реєстратору в ЦНАП, щоб він вніс зміни до Державного земельного кадастру. Це безкоштовно.

Крок 6. Чекаєш, поки відомості про нове цільове призначення автоматично потраплять до Реєстру речових прав. Готово, тепер можна використовувати ділянку по-новому!

До речі, з липня 2021 року дозволено змінювати цільове призначення особистих селянських та фермерських господарств. Раніше ця земля мала використовуватись тільки для с/г потреб.

Чим загрожує порушення цільового використання землі

Тепер ти знаєш, що таке цільове призначення і як його змінити. Але що буде, якщо просто взяти і використовувати землю не за призначенням? Повір, краще не перевіряти на власному досвіді.

За самовільну зміну цільового призначення або нецільове використання ділянки можуть:

  • Виписати штраф (адмінстягнення): 5-25 неоподатковуваних мінімумів для громадян та 15-30 — для посадових осіб
  • Примусово припинити право власності чи користування ділянкою через суд
  • Притягнути до відповідальності за іншими статтями, наприклад, за порушення екологічного законодавства

У найгірших випадках недбале використання землі може призвести до кримінальної відповідальності — якщо через це зіпсувався ґрунт, зникла родючість, сталось забруднення тощо.

Дотримання цільового призначення контролюють інспектори Держгеокадастру — вони мають право перевіряти документи та обстежувати ділянки. Тому раджу не випробовувати долю і завжди користуватись наділом за прямим призначенням.

До речі, я знаю один лайфхак, як легко знайти землю потрібного цільового призначення у Львові та області. Заходь на місцеву дошку оголошень Mistechko.com — тут є безліч актуальних пропозицій під будь-які потреби: житлова забудова, с/г діяльність, комерція тощо. Можна відсортувати варіанти за ціною, площею, місцем розташування. Продавці часто детально описують ділянки, додають фото та кадастрові номери. Тобі залишається тільки обрати найкращий варіант!

Бонус: шукаємо ідеальну земельну ділянку на Mistechko.com

Якщо ти вирішив придбати землю у Львові чи десь у мальовничих куточках області, раджу обов'язково заглянути на дошку безкоштовних оголошень Mistechko.com. Це справжній клондайк земельних ділянок на будь-який смак та гаманець.

Тут можна знайти наділи під житлове будівництво в межах Львова — ідеально, якщо мрієш про власний затишний будиночок. Уяви, як зранку питимеш каву на терасі з видом на Високий Замок, а ввечері гулятимеш історичним центром. Для більшого комфорту обирай ділянки з хорошою транспортною доступністю, поряд зі школами, садочками, супермаркетами. Якщо полюбляєш спорт — то біля стадіону чи спорткомплексу.

А якщо хочеться більше простору та єднання з природою — дивись земельні ділянки в приміській зоні. Солонка, Брюховичі, Винники, Рудне — чудові варіанти для заміського життя. Чисте повітря, красиві краєвиди, власний город — що може бути краще? Дуже популярні ділянки поряд з лісом або озером — влітку там можна чудово відпочивати з родиною чи друзями.

Для тих, хто планує вести фермерське господарство або садівництво, на Mistechko.com є великий вибір земель с/г призначення. Можна підібрати наділ з родючим ґрунтом, зручним розташуванням, підведеними комунікаціями. І ціни часто значно привабливіші, ніж на землі під забудову.

Підприємці та інвестори на дошці оголошень знайдуть ділянки комерційного призначення — під офіси, магазини, склади, виробництво. Є навіть варіанти з готовими будівлями та бізнесом, що працює. Наприклад, діючий готельно-ресторанний комплекс або автосервіс.

Загалом, якщо ти шукаєш земельну ділянку для життя, роботи чи інвестицій — на Mistechko.com точно знайдеш те, що треба. Тут є фільтри за типом ділянки, ціною, розташуванням, площею — дуже зручно та швидко. А ще продавці розміщують додаткові фото та опис місцевості, тому ти відразу розумієш всі плюси та мінуси.

Сподіваюсь, тепер ти знаєш все про цільове призначення землі та з легкістю знайдеш ідеальну ділянку. Не бійся змінювати призначення, якщо є така потреба — головне, роби це за всіма правилами. І частіше заглядай на Mistechko.com — раптом там чекає ділянка твоєї мрії. Будь відповідальним землевласником та насолоджуйся життям у найкращому місті України!

Назад до новин Наступний запис