Договір оренди квартири у Львові: все, що потрібно знати у 2024 році

Привіт, шукачі затишного житла у Львові! Плануєте орендувати квартиру і хочете убезпечити себе від неприємних несподіванок? Тоді ця стаття — саме для вас! Зараз розповім все про договір оренди, навіщо він потрібен і як правильно його укласти. Готові? Поїхали!

Зміст:

Що таке договір оренди квартири і чому він важливий

Отже, договір оренди або найму житла — це офіційний документ, який закріплює умови здачі квартири між власником і орендарем. Він регулює їхні відносини і захищає обидві сторони у разі непорозумінь чи спірних моментів.

Ключові пункти договору оренди квартири у Львові прописані в Цивільному кодексі України. Це термін і вартість оренди, порядок оплати і перегляду ціни, обов'язки орендодавця та орендаря, підстави для розірвання договору тощо.

Навіщо потрібен цей договір? Все просто! Він допомагає:

  • власнику — уникнути податкових штрафів, захистити майно від псування, офіційно зафіксувати вартість і термін оренди;
  • орендарю — убезпечити себе від раптового виселення і необгрунтованого підвищення ціни, закріпити стан житла на момент вселення.

Тобто договір оренди квартири у Львові вигідний і потрібен обом сторонам. Не нехтуйте ним, якщо хочете спокійно жити чи здавати житло!

Коли потрібно укладати договір найму житла

Згідно з законом, якщо ви плануєте орендувати квартиру у Львові довше ніж на 2-3 місяці, договір найму обов'язковий. Усні домовленості та рукостискання не замінять офіційний документ!

Особливо раджу потурбуватися про договір, якщо:

  • ви — власник і не хочете мати проблем з податковою через неоформлені доходи від оренди;
  • ви здаєте житло з цінними меблями і технікою, щоб убезпечити їх від зловмисного псування;
  • ви — орендар і плануєте жити довго, щоб уникнути сюрпризів від власника у вигляді несподіваного виселення чи підняття ціни.

Якщо сумніваєтесь, чи потрібен вам договір — краще підстрахуйтесь і укладіть його. Повірте, зайвим він точно не буде! А от його відсутність може зіграти злий жарт.

Що має містити договір оренди помешкання

Типовий договір оренди квартири у Львові на 2024 рік легко знайти в інтернеті. Але краще скласти його індивідуально під конкретний об'єкт і орендарів. Які пункти обов'язково мають бути в документі:

  • повна адреса і характеристика квартири — поверх, площа, кількість кімнат;
  • документи, які підтверджують право власності орендодавця на житло;
  • список майна і техніки, яка здається разом з квартирою;
  • точна сума і порядок оплати оренди, як і коли може змінюватися ціна;
  • термін дії договору найму;
  • права, обов'язки і відповідальність сторін;
  • підстави і процедура розірвання договору оренди;
  • паспортні дані і підписи орендодавця та орендаря.

Обов'язково пропишіть у договорі, хто і як оплачує комунальні платежі. Додайте пункти про доступ власника до квартири, про можливість проживання дітей/тварин, про дозвіл на суборенду тощо.

Навіщо потрібен акт прийому-передачі квартири

Крім договору оренди квартири у Львові, обов'язково складайте акт прийому-передачі житла. Це документ, який фіксує поточний стан помешкання і майна на момент вселення квартиранта.

Акт прийому-передачі допоможе:

  • власнику — довести при виселенні, що певні меблі чи техніка були зіпсовані саме орендарем, а не до нього;
  • орендарю — захиститись від звинувачень у псуванні того, що вже було несправне при вселенні.

Детально опишіть у акті стан квартири, ремонту, сантехніки, усіх меблів і техніки (марки, моделі, дефекти). Додайте фотографії, вкажіть показання лічильників. Чим детальніше — тим краще!

Акт підписується у двох примірниках орендарем і орендодавцем після огляду квартири при вселенні. Обов'язково збережіть свій екземпляр!

Що слід обговорити перед підписанням договору

Щоб не було сюрпризів і конфліктів, обговоріть з власником усі делікатні моменти ще до підписання договору оренди квартири у Львові. Ось перелік важливих питань:

  • сума оренди, умови перегляду ціни, порядок оплати;
  • скільки людей може проживати у помешканні;
  • чи дозволені діти і тварини;
  • хто оплачує комуналку, інтернет, ремонт, заміну техніки тощо;
  • умови доступу власника до квартири (для огляду, ремонту);
  • можливість пересдачі помешкання (суборенда);
  • умови дострокового розірвання договору оренди з ініціативи однієї зі сторін.

Усе це пропишіть у договорі, щоб потім не з'ясовувати стосунки. Краще довше попрацювати над документом, зате потім спокійно жити і не думати «а хто має платити за полагодження пральної машини»!

Як перевірити власника квартири і документи

На жаль, на ринку оренди житла у Львові чимало аферистів. Щоб не потрапити на гачок, до підписання договору перевірте дані власника і його права на квартиру:

  1. Уважно вивчіть паспорт орендодавця, звірте фото і П.І.Б.
  2. Попросіть документи на житло — свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, дарування, рішення суду тощо.
  3. Поспілкуйтеся з сусідами — чи знають вони власника, чи часто змінювалися орендарі.
  4. Прискіпливо вичитайте договір оренди, уточніть усі спірні моменти.

Якщо господар ухиляється від надання паспорта чи правовстановлюючих документів — насторожіться! Швидше за все, це шахрай. А якщо квартира належить родичу чи другу власника — підписуйте договір лише у присутності справжнього господаря.

Взагалі, щоб убезпечитись від афер з орендою житла, раджу користуватися послугами перевірених агентств нерухомості або надійних сайтів оголошень. Наприклад, МісТечко — найбільша дошка безкоштовних оголошень з оренди та продажу квартир, будинків, ділянок і комерційних приміщень у Львові та області. Там усі власники перевірені, є договори, гарантії.

Чи обов'язково завіряти договір у нотаріуса

Не завжди потрібно нотаріально посвідчувати договір оренди квартири у Львові. Якщо ви винаймаєте житло на строк до 3 років — друкуйте і підписуйте типовий договір, нотаріус не потрібен.

Якщо ж орендуєте помешкання більше ніж на 3 роки, доведеться йти до нотаріуса. Будьте готові до додаткових витрат:

  • послуги нотаріуса — за домовленістю;
  • державне мито — 1% від суми договору;
  • збір до Пенсійного фонду — 1% від суми договору;
  • військовий збір — 0,5% від суми договору.

Наприклад, якщо договір на 3 роки, а щомісячна оренда 10 000 грн — загальна сума 360 000 грн. 2,5% з неї складуть 9 000 грн + послуги нотаріуса. Такі значні витрати!

Тому добре зважте, чи потрібно вам орендувати квартиру у Львові більш ніж на 3 роки. Якщо ні — не морочте собі голову з нотаріусом!

Як можна розірвати договір оренди достроково

Життя непередбачуване, і інколи договір оренди квартири у Львові доводиться розривати раніше терміну. Це можна зробити за згодою сторін або через серйозні порушення однією з них.

Власник може виселити орендаря, якщо той:

  • не платить за житло більше 3 місяців;
  • псує майно, використовує квартиру не за призначенням;
  • всупереч договору здає житло в суборенду.

Квартиронаймач має право з'їхати достроково, якщо:

  • квартира виявилась непридатною для проживання або під час оренди стала аварійною;
  • власник не виконує свій обов'язок щодо капітального ремонту помешкання.

В інших випадках кожна сторона може відмовитись від договору оренди. Але! Потрібно письмово попередити іншу сторону не менш як за 3 місяці (якщо інший строк не прописаний у договорі).

До речі, щоб не мати клопоту з пошуком орендарів і укладанням договорів, скористайтеся МісТечком! На сайті mistechko.com зібрані усі актуальні оголошення про здачу квартир у Львові та області від перевірених власників і агентств. Розміщуйте безкоштовно свої оголошення, знаходьте надійних орендарів і орендодавців!

Що робити, щоб продовжити договір найму

Якщо власник і орендар не проти, договір оренди квартири у Львові можна автоматично продовжити після закінчення терміну. Якщо ніхто не заявить про розірвання договору за місяць до кінця його дії, він вважається пролонгованим на попередніх умовах.

Більше того, якщо договір був нотаріально завірений або укладений на термін від 1 до 5 років, квартиронаймач має переважне право на продовження оренди. Тобто якщо господар захоче віддати житло комусь іншому, чинний орендар може наполягти на пролонгації.

Тому раджу завжди вказувати в договорі найму бажаний для вас строк і не забувати стежити за його закінченням. Інакше ризикуєте опинитися на вулиці або пролонгувати договір на невигідних умовах!

Чи можна обійтися без договору оренди квартири

На жаль, чимало власників помешкань у Львові здають їх без договорів і не платять податки. Недобросовісні орендодавці економлять на нотаріусі, а також позбавляють себе мороки з офіційним оформленням і у будь-який момент можуть виселити квартирантів.

Чи вигідно це орендарю? В жодному разі! Без договору найму ви не захищені юридично. Господар може безкарно підняти оренду, забрати ключі, заселити когось іншого, звинуватити вас у псуванні майна і вимагати грошей.

Тому наполегливо раджу підписувати договір оренди квартири у Львові, навіть якщо господар відмовляється. Інакше ризикуєте втратити свої гроші та нерви. А у разі суперечностей довести свою правоту без офіційних паперів буде майже нереально!

Якщо ви шукаєте варіанти оренди житла у Львові чи області — зверніть увагу на сайт оголошень МісТечко. Там усі власники і агенти перевірені, є зразки договорів і актів, гарантії безпеки угод. Вам допоможуть знайти омріяну квартиру та оформити всі папери правильно і без ризиків!

На цьому поки що все про договори оренди квартир у Львові. Сподіваюся, ця інформація була для вас корисною і зрозумілою. Не нехтуйте офіційним оформленням найму житла, навіть якщо це потребує часу і певних витрат. Зате ви будете юридично захищені і зможете безтурботно насолоджуватись життям у новій оселі. Вдалих вам пошуків житла і надійних орендарів та власників!

Назад до новин Наступний запис