Як львів'янам продати квартиру, якщо чоловік чи дружина за кордоном: поради юриста

Привіт, любі львів'яни та гості нашого чудового міста! Сьогодні ми розберемо дуже актуальне питання: як продати квартиру у Львові, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном. Адже через війну багато сімей розділені між країнами і не завжди є можливість швидко зібратися для оформлення документів. Але не хвилюйтеся — вихід є завжди! Зараз ми крок за кроком розкажемо, як діяти в такій ситуації.

Зміст:

Які документи потрібні для продажу квартири у Львові?

Перш за все давайте розберемося, який стандартний пакет документів потрібен для продажу квартири чи будинку у Львові або області:

  1. Правовстановлюючий документ на житло (договір купівлі-продажу, дарування, свідоцтво про спадщину тощо)
  2. Витяг з реєстру прав власності
  3. Технічний паспорт БТІ
  4. Звіт про оцінку вартості квартири
  5. Довідка про зареєстрованих мешканців та відсутність комунальних боргів
  6. Паспорти та ідентифікаційні коди власників

Також нотаріус обов'язково перевірить, чи є обтяження, арешти або інші заборони на відчуження цього житла. Якщо вони є — потрібно буде отримати згоду кредитора або іншої сторони.

І головне — якщо квартира купувалася у шлюбі, то вона вважається спільною власністю подружжя. Навіть якщо оформлена лише на одного з них. Тому для продажу потрібна буде письмова згода чоловіка або дружини, засвідчена нотаріально. І ось тут починаються нюанси, коли один із подружжя знаходиться за межами України.

Як оформити згоду на продаж від чоловіка/дружини з-за кордону?

Не біда, якщо ваша друга половинка зараз у іншій країні. Головне — правильно оформити її згоду на продаж спільного майна. Є кілька варіантів:

  • Звернутися до українського консульства. Там нотаріально засвідчать згоду і не потрібно буде робити апостиль чи легалізацію.
  • Піти до місцевого нотаріуса за кордоном. Тут вже знадобиться апостиль або легалізація документа, залежно від країни. Але не лякайтеся — це цілком стандартні процедури!

Щоб не заморочуватися з текстом згоди, ми завжди надаємо своїм клієнтам готовий шаблон. З ним залишиться тільки вписати потрібні дані — і вперед до нотаріуса. Ну а якщо виникнуть питання — наші досвідчені юристи завжди на зв'язку.

Історія з життя: Олена та Андрій збиралися продавати свою двокімнатну квартиру на вулиці Городоцькій, щоб переїхати у більш просторе житло. Але Андрія відправили у тривале відрядження до Польщі. Олена вже засмутилася, що доведеться відкладати продаж. Та ми допомогли їй оформити згоду Андрія у польського нотаріуса, апостилювали її і швидко знайшли покупця. Тож не опускайте руки — для кожної ситуації є рішення!

Довіреність на продаж нерухомості: нюанси оформлення

Інший варіант — оформити на когось довіреність для продажу квартири від імені власника, який знаходиться за кордоном. Це може бути хтось із рідних або близьких друзів, кому ви на 100% довіряєте.

Ось кілька важливих моментів:

  • У довіреності потрібно прописати якомога більше повноважень: право підпису документів, представництво в держорганах, банках, суді тощо.
  • Термін дії краще поставити з запасом. Або взагалі не вказувати кінцевої дати — тоді довіреність буде безстроковою.
  • Оригінал довіреності треба надіслати в Україну кур'єрською службою.

Звісно, завжди залишається ризик, що довірена особа може підвести або зловживати своїми повноваженнями. Тому радимо залучати до цього лише близьких людей, яким ви справді довіряєте.

Що робити, якщо чоловік/дружина проти продажу?

На жаль, інколи трапляються ситуації, коли один із подружжя відмовляється давати згоду на продаж. Або взагалі не виходить на зв'язок. Як бути в такому випадку?

Вихід є — звернутися до суду з позовом про виділення частки у спільному майні. Суд може дозволити продати квартиру без згоди одного з власників, а потім поділити гроші між подружжям. Або призначити цю квартиру одному з них з обов'язком виплатити компенсацію іншому.

Ще один нюанс — якщо подружжя купувало квартиру у шлюбі, але за особисті кошти когось одного, то вона може бути визнана особистою власністю. Але це треба довести документально.

Загалом, судова тяганина — не найприємніший процес. Тому в ідеалі радимо все ж домовлятися мирно. А щоб взагалі не потрапляти у такі ситуації — укладайте шлюбний договір! Там можна прописати, яке майно кому належить і уникнути багатьох проблем.

Як швидко знайти покупця на квартиру у Львові?

Добре, з документами розібралися. Тепер залишилося найголовніше — знайти покупця на вашу нерухомість. І в цьому вам допоможе сайт безкоштовних оголошень МісТечко!

Це найбільша база оголошень з продажу квартир, будинків, ділянок у Львові та області. Щодня сюди заходять тисячі потенційних покупців. Тож розмістіть своє оголошення — і клієнти не забаряться!

А ще на МісТечко ви знайдете:

  • Безкоштовну публікацію оголошень
  • Зручний особистий кабінет для управління ними
  • Поради, як створити привабливий заголовок та опис
  • Можливість додати до 20 фото вашої нерухомості
  • Просування вашого оголошення на топові позиції

І найголовніше — живе спілкування з покупцями. Вам не доведеться чекати тижнями на дзвінок чи повідомлення. На МісТечко продавці та покупці легко знаходять одне одного і швидко домовляються про угоду. Тож не гайте часу — реєструйтеся на сайті, створюйте оголошення і вже зовсім скоро ви матимете перші результати!

Ну що ж, тепер ви знаєте, як діяти, якщо треба продати квартиру у Львові, а чоловік або дружина далеко за кордоном. Головне — не панікувати і довіритися професіоналам. Збирайте потрібні документи, оформлюйте згоду або довіреність від другої половинки і сміливо виставляйте житло на продаж.

А якщо будуть потрібні додаткові консультації чи допомога — звертайтеся до нас! Ми — команда досвідчених юристів та рієлторів, які допоможуть вам у будь-якій ситуації. Продамо вашу нерухомість швидко, безпечно і за найкращою ціною. Бо МісТечко — це місце, де здійснюються ваші мрії про ідеальне житло. Тож довіряйте нам і все буде добре!

Назад до новин Наступний запис