Як знайти ідеальну орендовану квартиру у Львові: 12 must-ask запитань власнику

Привіт, шукачу затишної домівки! Якщо ти в активному пошуку квартири в оренду у Львові чи області, ця стаття саме для тебе. Ми розкажемо, як не промахнутися з вибором житла і на що звернути увагу при спілкуванні з власником. Адже орендувати квартиру — це не лише знайти привабливий варіант, а й налагодити довірливі стосунки з господарем. Готовий дізнатися всі секрети успішної оренди? Поїхали!

Зміст:

1. Уточнюємо актуальну вартість оренди та «комуналки»

Перше, про що варто запитати власника, — це чи відповідає дійсності ціна, вказана в оголошенні. Буває, що для приманки клієнтів господарі занижують вартість, а при зустрічі називають зовсім інші цифри. Щоб не витрачати час дарма, одразу з'ясуй це питання по телефону. Заодно уточни, скільки коштуватимуть комунальні послуги — тоді одразу будеш розуміти повний бюджет на житло.

2. Перевіряємо достовірність фото в оголошенні

Розчарування від невідповідності красивих картинок реальному стану квартири знайомі багатьом орендарям. На жаль, деякі власники полюбляють прикрашати дійсність, додаючи в різні оголошення одні й ті ж фото. Якщо спіймав господаря на такому — сміливо відмовляйся від перегляду. Навіщо мати справу з тим, хто обманює з самого початку?

3. З'ясовуємо, чи можна жити з дітьми та тваринами

Маєш чотирилапого друга чи плануєш оселитися з сім'єю? Тоді обов'язково повідом про це власнику квартири відразу. Адже не всі господарі готові здавати житло людям з дітьми і вихованцями. Не варто сподіватися вмовити орендодавця при зустрічі — ризикуєш змарнувати час обох. Краще зізнатися в своїх особливостях по телефону і шукати лояльного до них власника.

4. Цікавимось строком, на який здається квартира

Зверни увагу: все частіше господарі віддають перевагу короткотерміновим договорам — на півроку замість звичного року. Це дозволяє їм швидше виселити «не тих» мешканців або підняти ціну за потреби.

Дізнайся про плани власника щодо періоду оренди, щоб потім не довелося терміново шукати нове житло. Переїзд — це завжди стрес, клопіт і зайві витрати. Вартість послуг рієлтора, наприклад, складає 100% від місячної орендної плати. Тож краще одразу домовитися про комфортний для себе термін найму.

5. Дізнаємось про сусідів зверху, знизу, поруч

Галасливі діти, гучна музика, скандали та інші «радощі» життя по сусідству можуть зіпсувати навіть ідеальну квартиру. Особливо, якщо будинок старий і з поганою звукоізоляцією. Щоб заздалегідь убезпечити себе від проблем, поцікався в господаря, хто мешкає поруч. Розпитай про вік, склад сім'ї, рід занять, звички сусідів. Це допоможе зрозуміти, чи комфортно тобі буде з ними співіснувати.

6. Запитуємо, чому з'їхали попередні орендарі

Ще один лайфхак — дізнатися, як склалися стосунки власника з минулими мешканцями і чому ті вирішили з'їхати. Можливо, причина в конфліктному характері господаря, який втручався в особистий простір і вимагав надто багато. Або орендарі мали якісь проблеми, що призводили до сварок. Що більше нюансів ти з'ясуєш — то менше неприємних сюрпризів отримаєш у майбутньому.

7. Просимо показати документи на житло

Без паперів ти ніхто — то ж не соромся запитати у власника документи на квартиру. Орендодавець обов'язково має надати оригінали та копії:

  • Договору купівлі-продажу житла
  • Свого паспорту
  • Ідентифікаційного коду

Якщо господар відмовляється показувати ці документи, тікай і не озирайся. Швидше за все, він не має права здавати цю нерухомість. А укладати угоду з шахраєм — собі дорожче.

8. Вияснюємо, хто є власником і хто підписує договір

Буває, що квартира належить подружжю і була куплена вже в шлюбі. Тому уважно вивчи документи: якщо житло оформлене лише на одного з партнерів, а другий не згаданий — проси вписати його в договір оренди. Інакше ризикуєш, що дружина чи чоловік господаря раптом заявлять, що не давали згоди на здачу квартири, і попросять звільнити приміщення.

Щоб вберегти себе від неприємностей, зажадай, щоб на підписанні договору були присутні всі власники житла. Якщо з об'єктивних причин хтось відсутній — хай господар надасть нотаріальну довіреність на право оренди від його імені.

9. Ретельно оглядаємо стан меблів, техніки, сантехніки

Тепер приступаємо до найцікавішого — власне огляду квартири. Не лінуйся перевірити все: чи працюють лампочки, крани, унітаз, чайник, плита, холодильник тощо. Зафіксуй у договорі повний перелік меблів і побутових приладів, що лишаються в твоє користування. А ще сфотографуй їх стан на момент вселення. Тоді при виселенні недобросовісний власник не зможе закинути тобі псування і втрату його майна.

10. Знімаємо показники лічильників перед вселенням

Щоб не платити за воду, світло і газ, використані попередніми мешканцями, обов'язково зафіксуй у договорі поточні показники лічильників. І не забудь сфоткати їх на телефон для надійності. А то мало які сюрпризи можуть чекати в платіжках, якщо господар не подавав показники кілька місяців. Будь обачним — і не переплачуй зайвого!

11. Обговорюємо порядок оплати комунальних платежів

Домовся з власником, як відбуватиметься оплата комуналки — роздільно чи єдиним платежем. В ідеалі краще отримувати окремі квитанції на своє ім'я і сплачувати їх самостійно. Так ти будеш впевнений, що гроші пішли за призначенням. Якщо ж господар воліє, щоб ти перераховував йому певну суму, а він самостійно розподіляв її між постачальниками послуг — вимагай надавати чеки про оплату. І не погоджуйся на «середню» вартість комуналки — плати по факту споживання.

12. Домовляємось про повернення страхового депозиту

І наостанок — не забудь прописати в угоді, коли і як господар поверне тобі страховий депозит. Зазвичай, це відбувається протягом 3-7 днів з моменту виселення і передачі ключів. Після твого з'їзду власник оглядає стан квартири, звіряє показники лічильників і, якщо все гаразд, віддає завдаток. Не дозволяй орендодавцю тягнути з цим, бо ризикуєш не побачити своїх грошей або ж отримати їх не в повному обсязі.

Бонус: чому орендувати житло у Львові — це кайф

Якщо ти шукаєш квартиру саме у Львові чи передмісті — пощастило так пощастило! Бо це дивовижне місто, в яке не можна не закохатися. Затишні кав'ярні на кожному кроці, вишуканість старовинних вуличок, безліч цікавих музеїв та архітектурних пам'яток. А як щодо близькості Карпат, де можна классно відпочити на вихідних? Чи топових фестивалів і подій, що приваблюють тисячі гостей з усього світу?

Більше того, Львів — дуже комфортне місто для життя. Тут відмінна інфраструктура, зручна транспортна розв'язка, прекрасні парки і сквери для відпочинку. Багато сучасних ТРЦ, супермаркетів, ресторанів, спорткомплексів, басейнів. Про смачну кухню годі й казати — від ароматів місцевих ласощів голова йде обертом!

До речі, якщо ти вчишся чи працюєш — у Львові для цього теж безліч можливостей. Адже тут безліч престижних вишів, мовних шкіл, ІТ-компаній і коворкінгів. Та що там казати — сам Львів надихає вчитися, творити і проявляти свої таланти. Тож якщо хочеш жити яскраво, драйвово і комфортно — оренда затишної квартири у Львові стане ідеальним вибором!

Отже, шановний шукачу квартири, тепер ти озброєний лайфхаками і готовий укласти чесну угоду. Сподіваємося, наші поради стануть в нагоді і допоможуть знайти житло твоєї мрії. Не бійся ставити незручні питання — адже мова йде про твій комфорт і безпеку. Будь пильним, вимогливим і не погоджуйся на сумнівні умови. Віримо, що з таким підходом ти неодмінно оселишся в ідеальній для себе оселі. Щасти!

Назад до новин Наступний запис