Комерційна нерухомість Львова: гід для початківців інвесторів та бізнесменів

Привіт, любий друже! Якщо тебе зацікавила ця стаття, значить, ти або плануєш відкрити свою справу, або хочеш вигідно вкласти гроші. І в обох випадках тобі не обійтись без комерційної нерухомості. Але перш ніж бігти на перегляди офісів та магазинів, давай розберемося у всіх нюансах цієї теми.

Зміст:

Що таке комерційна нерухомість?

Отже, комерційною нерухомістю називають усі нежитлові приміщення та будівлі, які використовуються для ведення бізнесу та отримання прибутку. На відміну від квартир та будинків, де люди живуть, комерційні об'єкти призначені для роботи, виробництва, торгівлі, надання послуг тощо.

У Львові та області комерційну нерухомість найчастіше купують для двох цілей:

  1. Відкриття власної справи. Це може бути офіс айті-компанії, магазин іграшок, салон краси, кафе, фітнес-центр — да що завгодно! Головне — правильно вибрати локацію та приміщення під конкретний вид бізнесу.
  2. Інвестиції. Нерухомість завжди була надійним способом збереження та примноження капіталу. Купивши комерційний об'єкт, можна здавати його в оренду й отримувати пасивний дохід. Або відремонтувати занедбану будівлю і потім продати її в рази дорожче. Тут головне — прорахувати всі ризики та потенційні прибутки.
До речі, на сайті Mistechko.com можна знайти безліч вигідних пропозицій і по комерційній, і по житловій нерухомості Львівщини. Там є все — від крихітних кав'ярень до величезних заводів. Заходь, обирай, звертайся — і роби свій бізнес успішним!

Види комерційних об'єктів: від кав'ярні до заводу

Комерційна нерухомість — це дуже широке поняття, яке включає безліч різних типів об'єктів. Ось лише деякі з них:

  • Торгова нерухомість — магазини, супермаркети, ТРЦ, ринки, шоуруми тощо.
  • Офіси — як окремі кабінети, так і цілі бізнес-центри.
  • Заклади громадського харчування — кафе, ресторани, бари, їдальні, фуд-корти.
  • Складська нерухомість — ангари, термінали, логістичні комплекси, овочесховища.
  • Виробничі приміщення — цехи, фабрики, заводи, лабораторії, майстерні.
  • Готельна нерухомість — готелі, хостели, мотелі, бази відпочинку, сауни.
  • Сервісна нерухомість — АЗС, автосервіси, клініки, навчальні заклади, салони краси.

І це ще не повний список! Загалом, будь-який об'єкт, де люди не живуть постійно, а виконують якусь комерційну діяльність, можна віднести до нежитлового фонду.

Як вибрати ідеальне приміщення для бізнесу чи інвестицій

Вибір комерційної нерухомості — справа дуже відповідальна. Бо від цього напряму залежить успіх твоєї справи або інвестицій. Щоб не прогадати, треба врахувати купу факторів, починаючи від локації і закінчуючи ремонтом.

Насамперед визнач, для яких конкретних цілей тобі потрібне приміщення. Для продуктового треба одне, для салону краси — інше, для офісу айтішників — третє. Далі звертай увагу на таке:

  • Розташування. Чим ближче до центру і до потенційних клієнтів — тим краще. Але й ціна відповідно вища.
  • Площа та планування. Приміщення має бути просторим, світлим, з великими вікнами та зручним розподілом кімнат.
  • Стан комунікацій та ремонт. Перевір електрику, сантехніку, вентиляцію, дах, фасад. Ремонт теж обов'язково врахуй в бюджеті.
  • Сусіди та інфраструктура. Добре, якщо поруч є парковка, зупинки транспорту, кафешки, банки, інші потрібні заклади. А от конкурентів краще уникати.
  • Документи та юридичні моменти. Завжди ретельно перевіряй право власності продавця, цільове призначення об'єкта, всі дозволи та обмеження.

Загалом, не поспішай з вибором, порівнюй різні варіанти та радься з професіоналами. А на сайті Mistechko.com ти завжди знайдеш актуальну підбірку крутих комерційних приміщень по всьому Львову та області. Заходь, фільтруй за параметрами, обирай найкраще — і вперед, до перемог у бізнесі!

Комерція в новобудовах: чому це вигідно

Окремо хочемо звернути твою увагу на нежитлові приміщення в новобудовах. Це дуже цікавий і перспективний варіант, особливо якщо ти тільки відкриваєш власну справу або шукаєш прибуткові інвестиції. І ось чому:

  1. По-перше, комерційні площі в нових ЖК зазвичай коштують набагато дешевше, ніж аналогічні об'єкти на вторинному ринку. Особливо якщо купувати їх на етапі котловану чи раннього будівництва — тоді можна добряче зекономити.
  2. По-друге, після введення будинку в експлуатацію такі приміщення гарантовано подорожчають — іноді на 20-50%. Ось тобі й пасивний дохід без зайвих зусиль.
  3. По-третє, в новобудовах ти отримаєш сучасне приміщення з хорошим ремонтом, великими вікнами, зручним плануванням. Та й усі комунікації будуть з іголочки — не те що в старих будівлях.
  4. І нарешті, відкривши магазин, кафе чи салон у новому мікрорайоні, ти забезпечиш собі потік клієнтів з числа місцевих жителів. Адже їм зручно буде користуватись послугами поруч з домом.

Якщо тебе зацікавив такий варіант, то радимо звернути увагу на ЖК від надійних забудовників. Наприклад, Riel City, «Америка», «Голоські кручі» та інші комплекси від Корпорації Нерухомості РІЕЛ. Ці хлопці точно знають, як створити комфортне середовище і для життя, і для бізнесу.

Реєстрація права власності: без паніки, все під контролем!

Окей, припустимо, ти вже знайшов ідеальну комерційну нерухомість і готовий її купувати. Вітаємо! Але не радій завчасно, бо попереду ще дуже відповідальний етап — реєстрація права власності. Тут, на жаль, є ризик наштовхнутись на шахраїв або просто втрапити в халепу через незнання нюансів. І тоді замість омріяного офісу чи магазину ти отримаєш тільки головний біль і фінансові втрати.

Щоб цього не сталось, ось тобі кілька порад:

  1. Для початку ретельно перевір об'єкт і продавця. Подивись документи, впевнись, що приміщення не в заставі чи під арештом, дізнайся про всі обмеження та сервітути. 
  2. Для укладання угоди звернись до досвідченого нотаріуса, який спеціалізується на нежитловій нерухомості. Не економ на цьому — адже від якості договору залежить твоє майбутнє.
  3. Сам процес реєстрації теж краще довірити професіоналам. Зверниться до агентів з нерухомості або юристів — вони забезпечать законність угоди і швидко оформлять всі документи.

Загалом, не лякайся бюрократії і завжди тримай руку на пульсі. З хорошими помічниками та особистою увагою ти спокійно подолаєш усі формальності. А сайт Mistechko.com тобі в цьому допоможе — там є не тільки купа вигідних пропозицій, але й перевірені фахівці ринку. Заглядай сміливо — і твоя мрія про власний бізнес у Львові обов'язково здійсниться!

Відповіді на популярні запитання

На завершення хочемо відповісти на кілька поширених питань, які зазвичай виникають у покупців комерційної нерухомості.

  1. Скільки коштує комерційна нерухомість у Львові? Ціни дуже різні — все залежить від типу об'єкта, його площі, місця розташування, стану та інших факторів. Наприклад, невеликий офіс в спальному районі можна знайти за $20-30 тис., а ось за приміщення в центрі чи великий магазин доведеться викласти всі $100-200 тис.
  2. Які об'єкти краще не купувати? Однозначно не варто зв'язуватись з нерухомістю, яка перебуває в заставі, під арештом або в судових спорах. Навіть дуже приваблива ціна того не варта. Також обережно стався до об'єктів без документів або з обмеженнями по використанню.
  3. Чи вигідно купувати комерцію в новобудовах? Як ми вже писали вище — так, дуже навіть вигідно. Головне, обирай надійного забудовника, уважно читай договір інвестування і думай наперед, який бізнес ти хочеш відкрити в цьому приміщенні. А далі сміливо користуйся всіма перевагами новобудов.

Ось і все, друже. Тепер ти знаєш про комерційну нерухомість Львова якщо не все, то принаймні найголовніше. Сподіваємось, ця стаття була корисною і może натхнення тобі відкрити власну справу або вигідно інвестувати кошти. Вір у себе, рухайся до мети, користуйся порадами професіоналів — і все вийде!

А якщо раптом виникнуть ще якісь питання чи сумніви — сміливо звертайся до експертів сайту Mistechko.com. Це ж справжня скарбниця для всіх, хто цікавиться нерухомістю в нашому чудовому місті. Там ти знайдеш і найсвіжіші оголошення про продаж та оренду комерції, і корисні поради, і контакти надійних фахівців. Приєднуйся до Mistechko.com — і твій бізнес у Львові неодмінно стане успішним!

Назад до новин Наступний запис