Попередній договір купівлі-продажу квартири: навіщо потрібен і як не вскочити в халепу

Вітаю, любий читачу! Якщо ти плануєш купити омріяну квартиру у Львові, то одним з важливих кроків буде підписання попереднього договору. Не знаєш, що це таке і з чим його їдять? Не переймайся, зараз ми в усьому розберемося!

Зміст:

Що таке попередній договір і для чого він потрібен

Отже, попередній договір — це документ, який підтверджує серйозність намірів продавця і покупця укласти основний договір купівлі-продажу квартири у визначений термін. Це як заручини перед весіллям — ще не повноцінний шлюб, але вже обіцянка створити сім'ю.

Навіщо ж морочитись з цим папірцем, якщо можна одразу бігти в РАЦС, тобто до нотаріуса? А ось для чого:

  • попередньо перевірити юридичну чистоту угоди і квартири;
  • дати продавцю час підготувати всі документи і саму квартиру до продажу (розрахуватись за комуналку, вивезти меблі тощо);
  • дати покупцю можливість знайти гроші на повну оплату;
  • отримати гарантії, що угода відбудеться, особливо якщо вноситься завдаток.

Щоб підписати цей договір, обов'язково мають бути присутні всі власники квартири (якщо їх кілька) і всі покупці. А от якщо хтось із подружжя продає житло, то потрібна ще письмова згода другого.

До речі, на сайті Mistechko.com можна знайти масу корисної інформації про те, як правильно купувати квартиру. Там є поради юристів, досвід інших покупців, актуальні оголошення про продаж житла у Львові. Заходь, читай, обирай!

Чим попередній договір відрізняється від основного

Не плутай ці два документи, бо між ними є суттєва різниця. Попередній договір не дає тобі прав власності на квартиру і не зобов'язує до купівлі-продажу. Він лише фіксує ваші наміри це зробити у майбутньому. А основний договір — це вже повноцінна угода, з якої випливають права та обов'язки сторін.

Простіше кажучи, попередній договір — це як перепустка на фінальну гру. А основний — це вже сама гра з усіма голами, пенальті та призами. Тому не розслабляйся після першого тайму, а грай до кінця!

Що таке авансовий та депозитний договір

Під час підписання попереднього договору часто фігурують такі поняття, як аванс і завдаток. І хоча їх люблять плутати, але це геть різні речі.

Авансовий платіж — це частина майбутньої оплати за квартиру, яку покупець може забрати в будь-який момент до укладення основного договору. Так само і продавець може його повернути, якщо передумає продавати. Тобто аванс нікого ні до чого не зобов'язує, а просто показує, що покупець готовий платити.

Завдаток або депозит — це окрема сума, яка вноситься на підтвердження серйозності намірів. Якщо хтось із вас передумає — доведеться платити штраф. Наприклад, якщо продавець знайде іншого покупця — поверне тобі завдаток у подвійному розмірі. А якщо ти знайдеш іншу квартиру — втратиш свій депозит. Тому добре думай, перш ніж розкидатися грошима!

Яку інформацію має містити попередній договір

Щоб твій попередній договір мав юридичну силу і не залишив лазівок для шахрайства, він повинен містити такі дані:

  • повну інформацію про продавця і покупця (ПІБ, паспортні дані);
  • точну суму завдатку або авансу і повну вартість квартири;
  • детальний опис квартири (адреса, метраж, кількість кімнат, поверх тощо);
  • права й обов'язки сторін;
  • чіткі терміни укладання основного договору;
  • підстави для розірвання договору зі штрафами або без них.

Важливо все уважно перевірити, звірити документи, плани, фото. І не погоджуйся занижувати ціну в договорі, щоб менше платити податків — це незаконно і дуже ризиковано! Краще сплати чесно і спи спокійно.

Як і коли можна розірвати попередній договір

Зазвичай попередній договір припиняє свою дію, коли:

  1. Ви уклали основний договір купівлі-продажу (іншими словами, зіграли весілля).
  2. Закінчився термін дії попереднього договору (довго думали і не зважилися).
  3. Хтось із вас розірвав договір (втік з-під вінця).

Просто так взяти і відмовитись від попереднього договору ти не можеш, бо це підриває весь його сенс. Але якщо є вагомі причини (раптова хвороба, втрата роботи, форс-мажор), то можна спробувати домовитись з продавцем і розійтись полюбовно, повернувши завдаток.

Якщо ж продавець відмовляється повертати гроші або взагалі зник з радарів — сміливо подавай до суду. З правильно складеним договором ти майже гарантовано виграєш справу і отримаєш свої кошти в подвійному розмірі. Головне — не мовчи і борись за своє!

Відповіді на поширені питання

Насамкінець давай розвіємо типові сумніви щодо попереднього договору:

  • Що має зробити продавець для підписання договору?
    Надати витяг з реєстру прав власності, довідку про прописаних осіб і оригінали всіх документів на квартиру. Тобто довести, що він дійсно господар і має право продавати житло.
  • А які обов'язки покупця?
    Показати свій паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб / розлучення. А ще сплатити аванс (зазвичай 1% від вартості) і послуги нотаріуса за оформлення договору.
  • Чи можна визнати попередній договір недійсним?
    Так, якщо хтось надав неправдиві дані, приховав важливу інформацію або порушив умови. Тоді інша сторона може розірвати договір без штрафів і вимагати компенсації збитків у суді. Тому не думай когось надурити — собі дорожче вийде!
Шукаєш квартиру своєї мрії у Львові? Заходь на Mistechko.com — найбільшу базу новобудов і вторинного житла в місті та області. Тисячі актуальних оголошень, детальні описи, реальні фото та відео, корисні поради — все для твого комфортного вибору. Знаходь, порівнюй, купуй — з нами це легко і безпечно!

Ось і все, що треба знати про попередній договір купівлі-продажу квартири. Сподіваюсь, тепер ти у всеозброєнні і готовий до рішучих дій. Якщо ця стаття була корисною — діліться нею з друзями, ставте лайки, підписуйтеся на наш блог. А якщо маєте власний досвід чи запитання — пишіть у коментарях. Ми завжди раді спілкуванню та новим знайомствам!

Назад до новин Наступний запис