Нежитлове приміщення: що це таке і як зробити з нього житло у Львові

Привіт, любителі нестандартної нерухомості! Ви коли-небудь мріяли жити в колишньому офісі, магазині чи навіть складі? Тоді ця стаття саме для вас! Зараз розберемося, що ж таке нежитлове приміщення, чим воно відрізняється від звичайної квартири і головне — як його перетворити на затишне житло. Тримайте шпаргалку!

Зміст:

Що таке нежитлове приміщення і навіщо його переводити в житлове

Отже, нежитлове приміщення — це будь-яка нерухомість, яка не призначена для постійного проживання людей. Це можуть бути комерційні об'єкти (офіси, магазини, кафе), господарські приміщення (склади, комори), технічні приміщення (котельні, горища) тощо. Одним словом, все що завгодно, крім квартир і будинків.

А тепер увага, питання — навіщо взагалі переводити таке приміщення в житлове? Причин може бути декілька:

  • Ви знайшли крутий лофт або студію в центрі Львова і хочете там жити, а не працювати
  • Ви успадкували або придбали нежитлове приміщення за вигідною ціною і вирішили зробити з нього квартиру
  • Ви творча особистість і мрієте про незвичайне житло, яке відображає ваш стиль життя

У будь-якому випадку, процес переведення нежитлового приміщення в житлове не такий вже й простий. Але ми розкладемо все по поличках, щоб ви не заплуталися.

Вимоги до житлового приміщення: про що каже закон

Щоб приміщення могло офіційно вважатися житловим, воно має відповідати певним вимогам. Ось основні з них:

  • Висота стелі — не менше 2,5 метрів
  • Площа санвузла — не менше 3,8 кв.м.
  • Наявність вентиляції, водопостачання, каналізації, опалення
  • Дотримання санітарних і гігієнічних норм (рівень шуму, освітлення, вологість тощо)
  • Житлова площа — не менше 9 кв.м. на одну особу

Всі ці параметри прописані в ДБН — Державних будівельних нормах. Тому якщо ваше нежитлове приміщення їм не відповідає — доведеться робити перепланування або реконструкцію. Але про це трохи пізніше.

До речі, у Львові є багато цікавих прикладів переобладнання нежитлових приміщень під житло. Наприклад, старі заводи, фабрики, школи і навіть костели. Фантазії та креативу львів'ян можна тільки позаздрити!

Покрокова інструкція: як перевести нежитлове приміщення в житлове у Львові

Якщо ви твердо вирішили зробити з комерційного об'єкта затишне житло — ось що потрібно зробити: 

  1. Зібрати необхідні документи: заяву про зміну цільового призначення, копію паспорта та ІПН власника, копію свідоцтва про право власності, копію технічного паспорта, план поверху, проектну документацію (якщо буде перепланування), фотографії об'єкта.
  2. Подати документи до ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг) особисто або через сайт. У Львові це можна зробити в одному з 6 офісів або онлайн.
  3. Отримати дозвіл на реконструкцію (якщо потрібно) від виконавчого комітету Львівської міської ради. Для цього знадобиться проектна документація від ліцензованого дизайнера.
  4. Дочекатися рішення від Департаменту містобудування про зміну цільового призначення. Зазвичай це займає 1-2 місяці.
  5. Отримати новий технічний паспорт та свідоцтво про право власності на житлове приміщення. Вуаля, тепер ви гордий власник нестандартної квартири у Львові!

Звісно, ми трохи спростили процедуру. Насправді вона може зайняти більше часу і зусиль, особливо якщо доведеться робити серйозну реконструкцію. Але повірте, воно того варте!

Що робити, якщо відмовили: поради та лайфхаки

На жаль, не завжди вдається отримати дозвіл на переведення нежитлового приміщення в житлове з першого разу. Найчастіше причинами відмови є:

  • Невідповідність приміщення вимогам ДБН (замала площа, висота стелі, відсутність комунікацій)
  • Заборона на зміну цільового призначення в даному районі або будинку (наприклад, в історичному центрі Львова)
  • Порушення прав інших власників або орендарів (якщо приміщення в спільній власності)

Але не варто відчаюватися! Ось кілька порад, що робити в такій ситуації:

  1. Уважно вивчіть причини відмови і подумайте, що можна виправити. Можливо, варто замовити новий проект реконструкції або домовитися з сусідами.
  2. Зверніться за консультацією до досвідченого юриста або ріелтора. Вони підкажуть, як краще діяти у вашому випадку і допоможуть скласти апеляцію.
  3. Розгляньте альтернативні варіанти. Наприклад, купити вже готову квартиру в новобудові Львова або зняти житло довгостроково. На сайті Mistechko.com ви знайдете багато цікавих пропозицій.
Не опускайте руки і пам'ятайте: якщо дуже хочеться, то можна. Історія знає багато прикладів, коли люди роками добивалися дозволу на переобладнання унікальних об'єктів. І тепер їхні квартири — гордість і окраса Львова!

Бонус: переваги життя в нестандартному житлі у Львові

Впевнені, ви вже закохалися в ідею жити в лофті чи студії в центрі Львова. І правильно робите! Бо таке житло має багато переваг:

  • Оригінальне планування і дизайн. Уявіть собі високі стелі, величезні вікна, цегляні стіни, дерев'яні балки — це ж мрія естета!
  • Простір для творчості і експериментів. В колишніх заводах чи фабриках можна втілити найсміливіші дизайнерські ідеї і зробити житло своєї мрії.
  • Розташування в центрі або в цікавих локаціях. Багато нежитлових приміщень знаходяться в історичних будівлях чи промислових зонах, які зараз активно ревіталізують.
  • Розвинена інфраструктура. У Львові все під рукою — кафе, магазини, школи, садочки, лікарні. А якщо ваше житло ще й біля парку чи озера — то взагалі казка!
  • Престижність і статусність. Погодьтеся, сказати друзям «я живу в лофті в старому костелі в центрі Львова» — це набагато круто, ніж «я живу в панельці на Сихові» :)

Тому якщо ви мрієте про нестандартне і стильне житло — сміливо беріться за проект з переобладнання нежитлового приміщення. Так, це нелегко і недешево, але результат точно вартий зусиль. Адже ви отримаєте не просто квартиру, а особливий простір для життя, творчості і натхнення. І все це в неповторному Львові!

А якщо потрібна допомога в пошуках приміщення вашої мрії — завітайте на сайт Mistechko.com. Тут зібрані найкращі пропозиції житла у Львові та області — від затишних квартир до розкішних лофтів. Обирайте, що до душі, і рухайтеся до своєї мети. Нехай переобладнання нежитлового приміщення стане початком нового етапу у вашому житті!

Назад до новин Наступний запис