Скільки коштує купити квартиру у Львові: всі витрати та податки

Привіт, любий друже! Якщо ти читаєш цю статтю, значить, ти вже натрапив на омріяну квартиру у нашому чарівному Львові і готовий її купувати. Вітаємо, це чудове рішення! Львів — неймовірне місто з багатою історією, затишними кав'ярнями на кожному розі та доброзичливими людьми. Тут кожен знайде собі місце до душі.

Але перш ніж бігти до власника з валізою грошей, давай розберемося, які ще витрати чекають на тебе при купівлі нерухомості. Це дуже важливо, щоб потім не було прикрих сюрпризів. Тож відкладай всі справи, бери горнятко ароматної кави і поринай у світ податків, зборів та інших платежів. Не хвилюйся, ми все розкладемо по поличках!

Зміст:

Податки при купівлі квартири: хто скільки платить

Дивись, при укладанні договору купівлі-продажу квартири у Львові доведеться сплатити такі обов'язкові платежі:

  • Державне мито — 1% від ціни договору, зазвичай це головний біль продавця
  • Податок на доходи фізосіб (ПДФО) — 5% для резидентів або 18% для нерезидентів від вартості квартири, знову ж таки, це турбота продавця
  • Військовий збір — 1,5% від суми угоди, і вгадай, хто платить? Так, продавець!
  • Пенсійний збір — 1% від ціни квартири, а ось це вже йде з кишені покупця

Здається, несправедливо, що майже всі податки падають на плечі продавця? Та не засмучуйся, є й приємні новини. Від держмита можуть звільнити учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на ЧАЕС та людей з інвалідністю. Щоправда, тільки якщо обидві сторони угоди мають пільги.

А ще продавець може не платити ПДФО, якщо це його перше житло за рік, або якщо він володіє квартирою більше 3 років. І зовсім джекпот — якщо хата перейшла у спадок, тоді взагалі ніяких податків!

Щоб було зрозуміліше, хто і за що платить, ми зробили для тебе просту табличку. Тримай!

Платіж Покупець платить Продавець платить
Державне мито (1%) ✔️
ПДФО (5% або 18%) ✔️
Військовий збір (1,5%) ✔️
Пенсійний збір (1%) ✔️

Послуги нотаріуса: як не переплатити за оформлення угоди

Слухай сюди, без нотаріуса тобі не обійтись. Це як весілля без торта — технічно можливо, але якось не дуже. За законом, договір купівлі-продажу нерухомості обов'язково має бути засвідчений нотаріально. Інакше він не матиме юридичної сили і ти ризикуєш залишитись і без грошей, і без квартири.

У Львові послуги нотаріуса коштують десь 1000-3000 грн, але сума може відрізнятись залежно від ціни квартири та апетитів контори. Зазвичай ці витрати діляться навпіл між покупцем і продавцем, як комунальні платежі між сусідами в орендованій хаті. Але можна домовитись і по-іншому — хто більше зацікавлений в угоді, той і платить.

Якщо хочеш заощадити, є лайфхак — звернутися до державного нотаріуса. У нього розцінки нижчі, бо немає меркантильного інтересу. Але будь готовий посидіти в черзі, як за ковбасою за Союзу. Зате потім з гордістю розповідатимеш друзякам, як схитрував і не переплатив жадібним приватникам.

До речі, на дошці оголошень Mistechko.com можна знайти не тільки найкращі варіанти квартир у Львові, але й контакти перевірених нотаріусів. Заходь, вибирай, зв'язуйся — і будь спокійний за законність угоди!

Послуги рієлтора: друг чи ворог покупця

Тепер про наболіле — рієлтори. Хтось каже, що вони як янголи-охоронці, без яких ну ніяк. А дехто обзиває їх шкурами і кровопивцями. То як насправді?

Давай розбиратись. Рієлтор — це професійний посередник між покупцем і продавцем. Він допоможе знайти потрібну квартиру, організує перегляди, перевірить документи, проконтролює весь процес угоди. Загалом, зробить все, щоб ти не обплутався і не купив кота в мішку. За це він бере комісію — зазвичай 3-5% від суми договору. Платить її зазвичай покупець, але буває, що й продавець.

З одного боку, послуги рієлтора — це додаткові витрати. І чимала сума, між іншим! На ці гроші можна купити нову кухню в Епіцентрі або злітати на море. Але з іншого боку, це плата за спокій, безпеку і економію часу. Бо самому шукати варіанти, сидіти на сайтах, обдзвонювати власників, ганятись по Львову на перегляди — те ще випробування для нервів.

Особливо рієлтор потрібен, якщо ти не місцевий і погано орієнтуєшся на ринку нерухомості Львова. Або якщо квартира продається терміново чи з якимись нюансами в документах. Тут ризик нарватися на шахраїв зростає в рази. А так — довірся професіоналу і спи спокійно.

Звісно, ніхто не заважає тобі спробувати знайти квартиру самому. Он, на дошці Mistechko.com повно вигідних пропозицій від власників та забудовників. Переглядай, телефонуй, торгуйся — може, пощастить і без посередників. Але якщо що — ти завжди знаєш, до кого звернутися. Адже рієлтор — це як адвокат: не дай Боже знадобиться, але якщо що, він витягне тебе з будь-якої халепи.

Додаткові витрати: на що ще доведеться розщедритись

Окей, з основними платежами розібрались. Але повір, це ще не все. Купуючи квартиру у Львові, ти маєш бути готовим до такого:

  • Оцінка нерухомості. Це коли спеціальний дядько приходить, міряє метри, дивиться на ремонт і каже, скільки твоя омріяна квартира коштує насправді. Така забаганка може влетіти в копієчку — десь 500-1500 грн. Але того варте, щоб потім на зустрічах випускників кидатись цифрами і хизуватись статусністю житла.
  • Страхування. Не плутай з медичним, тут інше. Якщо купуєш квартиру в іпотеку, банк зобов'яже застрахувати її від всіх ризиків. Мовляв, раптом потоп, пожежа або ти сам щось не те зробиш — щоб було чим покрити збитки. Коштує таке задоволення десь 0,3-1% від суми кредиту щороку. Але краще не економити, а то мало що.
  • Ремонт та меблювання. Ну це зрозуміло, хочеться ж зробити своє гніздечко затишним і комфортним. Тут вже все залежить від твоїх забаганок і товщини гаманця. Хочеш люстру як у Версалі і італійський кахель у ванну — готуй десятки тисяч баксів. А задовольнишся шпалерами з Епіцентру і меблями з Ікеї — може вийти доволі бюджетно. Головне, не забудь врахувати ці витрати, плануючи покупку.

Загалом, придбання квартири — це не тільки радість, але й відповідальність. І купа додаткових витрат, про які спочатку навіть не замислюєшся. Але ж воно того варте, правда? Бо що може бути краще, ніж власна домівка у найпрекраснішому місті світу!

Ризики заниження вартості в договорі: як не вскочити в халепу

А тепер про найцікавіше — тіньові схеми. Щоб ти розумів, деякі продавці люблять махлювати з ціною квартири в договорі. Типу, напишемо менше, ніж насправді — і податків менше платити, і покупця можна розвести на живі бабки. Не ведися!

По-перше, це незаконно. Такий договір запросто визнають недійсним, якщо хтось стукне куди треба. І тоді ти залишишся і без квартири, і без грошей. Бо офіційно ти заплатив копійки, а все інше — твої фантазії і марення.

По-друге, навіть якщо схема прокатить, ти ризикуєш нарватися на штрафи від податкової. Бо вони не дурні і вміють вираховувати реальні ціни. І якщо знайдуть невідповідність — будь готовий викласти кругленьку суму. До 50% від несплаченого податку, уявляєш?

Тому наша порада — не економ на дурниці. Вписуй у договір повну вартість квартири, плати всі податки і спи спокійно. Бо як то кажуть, скупий платить двічі. А ти ж розумний покупець, правда?

Хочеш уникнути ризиків і підводних каменів при купівлі квартири у Львові? Звертайся за консультацією до досвідчених рієлторів та юристів. А ще краще — шукай перевірені варіанти на дошці оголошень Mistechko.com. Тут тобі і великий вибір, і перевірені власники, і безпечні угоди. Заходь, обирай, купуй — і роби Львів ще кращим!

Бонус: чому у Львові жити — кайф і задоволення

Слухай, ти молодець, що майже дочитав цю статтю. Ми тут намагались вмістити всю важливу інформацію про купівлю квартири у Львові, щоб ти не наступив на граблі і не пошкодував про своє рішення. Але насправді, всі ці податки-шматки — то таке. Головне — це те, що ти отримаєш натомість.

Бо Львів — це не просто місто. Це стан душі, це особлива атмосфера, це любов з першого погляду. Тут кожен камінчик бруківки дихає історією, а кожна кав'ярня манить ароматом свіжої випічки. Тут можна годинами гуляти вузенькими вуличками, милуватись старовинною архітектурою і раптово вийти на затишну площу з фонтаном. А які тут люди — привітні, щирі, завжди готові допомогти чи просто побалакати за життя.

У Львові ніколи не буває нудно. Хочеш культурно збагатитись — йди в музей чи театр. Хочеш активно відпочити — гайда в парк або за місто. Хочеш смачно поїсти і випити кави — об'їж всі ресторанчики в центрі, та й по околицях. А як зачаруює Львів на свята — Різдво, Великдень, День міста! Ярмарки, фестивалі, концерти просто неба — це треба бачити на власні очі.

Тож повір, купити квартиру у Львові — це не просто вигідна інвестиція. Це квиток у нове яскраве життя, сповнене вражень, емоцій та несподіванок. І нехай ціни на нерухомість тут кусаються, але результат того вартий. Бо Львів — це любов. А за любов, як відомо, треба платити.

Ну що, переконали тебе? Тоді не гай часу — шукай свою ідеальну квартиру на Mistechko.com і приєднуйся до львівської родини. Ми тут завжди раді новим сусідам. Бо що більше хороших людей у Львові — то він стає ще кращим містом. Зробимо його незабутнім разом!

Назад до новин Наступний запис