9 секретів, як вибрати надійного орендодавця і безпечно винайняти подобове житло у Львові

Зняти квартиру на кілька днів чи тижнів у Львові — відмінна ідея для подорожі старовинним містом. Порівняно з готелем це й дешевше, і зручніше. Але оренда житла таїть в собі чимало ризиків, особливо якщо ви маєте справу із шахраями. Як не потрапити на гачок аферистів і забронювати помешкання без зайвих проблем — читайте в нашому матеріалі.

Експерт з елітної нерухомості виділив 9 головних моментів, на які слід звернути увагу, обираючи оголошення та спілкуючись із власником житла:

1. Профіль орендодавця: дата реєстрації та інші нюанси

Перше, на що звертає увагу експерт, — коли створено обліковий запис господаря помешкання. За його спостереженнями, до половини шахраїв реєструються на сайті за 1-2 місяці до публікації оголошення. Адже аферистів періодично викривають і блокують, тож їхні профілі «не живуть» довго.

Втім, це не обов'язково привід бити на сполох — можливо, це просто новий орендодавець, який нещодавно вийшов на ринок. Але в комплексі з іншими тривожними дзвіночками — вже серйозний сигнал обережності.

Дата реєстрації користувача зазвичай вказана під його аватаркою. Крім цього, введіть номер телефону господаря в Google — раптом хтось вже позначив його як шахрая.

2. Світлини квартири: чи все сходиться?

До бронювання житла обов'язково ретельно роздивіться його фотографії, навіть якщо квартира здається ідеальною. Кожну деталь інтер'єру та екстер'єру порівняйте на знімках з різних ракурсів.

Якщо десь на кухні і в спальні фігурують відмінні міжкімнатні двері, на одному фото з вікна три стулки, а на іншому — дві, або шпалери та штори оновлюються, як по помаху чарівної палички, — майже напевно власник «зліпив» оголошення з чужих фотографій.

Важливо звіряти вказану адресу з виглядом з вікна. Море видно, а нібито житло знаходиться за кілометри від узбережжя? Щось тут нечисто...

3. Орендодавець «плаває» в деталях свого помешкання

Не полінуйтеся вивчити фото і поставити господареві кілька запитань про те, що бачите на знімках. Де саме знаходиться більярдна кімната: на горищі, як видно по скошеній стелі, чи в підвалі? Чи будинок справді окремий, а не зблокований?

Справжній власник житла досконало знає всі закутки свого помешкання і без зайвих пауз надасть вичерпну відповідь. А ось шахрай не зможе відповісти і почне викручуватися. На цьому його можна й спіймати.

4. Відмова надіслати додаткові фото

Попросіть кілька свіжих світлин ще не зображених куточків квартири. Сумлінний орендодавець без проблем зробить для вас знімки ванної, балкона чи виду зсередини під'їзду. Зрештою, у нього й так має бути повно фотографій житла, яке він здає не перший рік.

Якщо ж господар під різними приводами відмовляється фотографувати — швидше за все, апартаментів насправді не існує, а всі фото в оголошенні — чужі.

5. Уникає відеодзвінка

Сеанс живого відеозв'язку через Viber, WhatsApp чи Telegram — найкращий спосіб упевнитися в реальності людини з оголошення. Адже злочинцям є що приховувати, і жоден з них не захоче світити обличчя.

Тож якщо ваш співрозмовник знаходить тисячі відмовок або одразу кидає слухавку при спробі ввімкнути камеру — це тривожний дзвіночок. Чесному рієлтору нема чого боятися, він спокійно вийде на відеозв'язок без зайвих питань.

Під час розмови зробіть скріншот екрана — так ви зафіксуєте зовнішність «орендодавця», що може знадобитися поліції у випадку шахрайства.

6. Не користується соцмережами

Зараз майже неможливо відшукати людину без акаунтів у Facebook, Instagram чи інших соцмережах. Тому спробуйте знайти профіль орендодавця — попросіть надіслати посилання або ж самі введіть його ПІБ у пошук.

Якщо особа взагалі ніде не зареєстрована або її сторінки порожні і створені зовсім недавно — це підозріло. Звісно, бувають люди, які свідомо не ведуть соцмережі, але це радше виняток з правил.

7. Не знає околиць і найближчих закладів

Запитайте власника квартири, де поблизу знаходиться супермаркет, аптека, кав'ярня. Нехай підкаже їхні назви, відстань до них у метрах чи хвилинах ходьби і пояснить, як туди дістатися. Перевірте його слова через Google Maps.

Господар житла чудово орієнтується у своєму районі і з радістю поділиться корисною інформацією. А от шахрай, скоріш за все, назве неіснуючі заклади або неправильні маршрути — бо сам ніколи не бував у цій місцевості.

8. Приховує інформацію про фінальну вартість проживання

Деякі недобросовісні орендодавці обманюють клієнтів уже після поселення, вимагаючи несподіваних доплат за комунальні послуги, прибирання чи нібито не включених у ціну додаткових гостей. Щоб не потрапити в таку ситуацію, ще до перерахування коштів чітко узгодьте:

  • повну суму за весь період проживання з урахуванням ВСІХ витрат;
  • кількість людей, які зупинятимуться в помешканні;
  • чи входить вартість комунальних послуг у ціну.

Попросіть підтвердити кінцеву ціну письмово — в листуванні або договорі. Тоді орендодавець не зможе безкарно взяти свої слова назад. Актуальність фотографій житла теж має значення — дізнайтеся, коли зроблені світлини, адже меблі за кілька років могли зноситися, а оздоблення втратити лиск.

9. Раптово зникає напередодні заселення

Домовтеся про заселення не напередодні поїздки, а хоча б за тиждень. І за 2-3 дні до прибуття ще раз уточніть у орендодавця, чи все гаразд, помешкання чекає на вас, де й коли можна забрати ключі.

Якщо господар раптово зник з радарів, вимкнув телефон або розповідає байки про термінові ремонти чи стихійні лиха — це привід насторожитися і забронювати інше житло. Бо дізнатися вранці в день заїзду, що квартира «згоріла», значно неприємніше.

Шукайте апартаменти у Львові чи області на перевіреному сайті оголошень Mistechko.com. Тут представлені сотні варіантів від надійних власників та рієлторів. Також вас захищає система безпечного онлайн-бронювання з гарантією поселення на обраних умовах.

Отже, орендуючи квартиру подобово, ніколи не покладайтеся лише на одну ознаку благонадійності орендодавця. Натомість комплексно проаналізуйте його профіль, фотографії житла, манеру спілкування, готовність до відеозв'язку та знання місцевості. Що більше «червоних прапорців» ви помітите, то вища ймовірність нарватися на афериста.

Бажаємо захопливої подорожі найкрасивішими куточками Львівщини без зайвого ризику і клопотів! Нехай пам'ятки стародавнього міста, запашна кава і привітні усмішки місцевих створять для вас незабутню атмосферу незалежно від обраного помешкання.

Назад до новин Наступний запис