Договір дарування нерухомості у Львові: все, що треба знати

Привіт, львів'яни та гості міста! Плануєте подарувати квартиру, будинок чи земельну ділянку рідним? Чудова ідея! Та перш ніж бігти до нотаріуса з папірцем «Дарча», давайте розберемося з усіма тонкощами цієї процедури. Не хвилюйтеся, зараз я все розкладу по поличках!

Що таке договір дарування і чим він відрізняється від заповіту

Отже, договір дарування або дарча — це документ, що безоплатно передає право власності на майно від щедрого дарувальника до щасливого обдарованого. Все просто, як двері — віддав і забув, нічого натомість не чекаєш.

При цьому нерухомість можна подарувати як одразу, так і з відкладальними умовами — наприклад, на день народження чи весілля. А ще дарча хороша тим, що друга половинка обдарованого не зможе претендувати на подароване майно, навіть якщо шлюб — це навіки.

До речі, плутати дарчу із заповітом — це як переплутати круасан з багетом. Ну так, обидва з тіста, але ж геть різні! За заповітом майно перейде до спадкоємця аж після смерті заповідача, а подароване — одразу. Та й взагалі, заповіт можна міняти хоч щодня, а дарчу — фіг скасуєш в односторонньому порядку. Тож обирайте інструмент передачі нерухомості з розумом!

Чи можна подарувати частку квартири

Так, подарувати можна не лише цілу квартиру у Львові, а й її частину. Але тут вже важливо, яка форма власності: спільна часткова чи спільна сумісна.

Якщо кожен співвласник має свою певну частку, то він спокійно дарує її без згоди інших. А от якщо частки не визначені — зась, треба питати дозволу в усіх співвласників. Не дали згоди на дарування? Що ж, доведеться вам смакувати спільним майном і далі.

Як оскаржити дарчу

Скасувати дарчу, звісно, можна, але як у тому анекдоті — «тільки через мій труп». Жартую, насправді через суд і лише з вагомих причин:

  • обдарований вчинив злочин проти дарувальника чи його родини (і не якусь дрібну крадіжку, а щоб вирок був);
  • дарувальник був невменяшкою і не розумів, що робить (довести це ой як не просто).

Є ще один лайфхак — визнати договір фіктивним, мовляв, насправді ніякого дарування не було. Але тут теж доведеться попітніти в суді.

Тож якщо вже зважилися дарувати житло — думайте добряче, кому і навіщо. А змінити рішення зможете хіба що з обопільної згоди і знову ж таки через нотаріуса.

Мінуси та ризики договору дарування

Не будемо про договір дарування лише солодко щебетати, є в ньому і свої підводні камені:

  1. Дарувальника могли змусити підписати дарчу під тиском чи погрозами.
  2. Виявилося, що насправді це була купівля-продаж, просто захотіли зекономити на податках.
  3. Обдарований отримав майно і тепер ним не користується, а дарувальнику то болить.
  4. Дарча між чужими людьми обкладається податками, та ще й чималими.

Але найбільший ризик — купити квартиру, яку насправді продавали під виглядом дарування. Тоді є всі шанси залишитися і без грошей, і без житла. Тож будьте пильні!

Як оформити дарчу у Львові

Щоб оформити договір дарування у Львові чи області, не обов'язково бігати по інстанціях. Це можна зробити у нотаріуса — державного чи приватного, як вам зручніше. Головне, щоб місце укладання угоди було прив'язане до місцезнаходження нерухомості або прописки котрогось із учасників.

Нотаріус сам усе перевірить, підготує і завірить. А після підписання договору обома сторонами зареєструє його в держреєстрі. Оп — і готово, дарувальника вітаємо з легкістю на серці, а обдарованого — з новою нерухомістю!

Які документи потрібні

Щоб оформити дарчу на львівську нерухомість, без цих документів вам не обійтися:

  • документ про право власності на об'єкт дарування;
  • звіт про оцінку майна (залежить від ситуації);
  • довідка про прописаних у квартирі;
  • згода другого з подружжя, якщо житло купували в шлюбі;
  • дозвіл опіки, якщо серед учасників або прописаних є діти.

Після укладання угоди обдарований отримає сам договір дарування і витяг з реєстру про своє нове майно. Відсвяткуйте цей момент!

Скільки коштує дарча у нотаріуса

Вартість оформлення дарчої у Львові залежить від того, кому ви даруєте і чи є між вами родинний зв'язок. Якщо обдарований — ваш близький родич (діти, батьки, бабусі-дідусі, онуки, брати-сестри), то податків йому платити не доведеться. А от треті особи змушені будуть розщедритися на 5% податку і 1,5% військового збору від вартості житла.

Тож орієнтовні витрати на оформлення договору дарування у Львові станом на 2024 рік:

Категорія витратДля родичів 1-2 лініїДля інших фізосібДля нерезидентів
Оцінка майнавід 1000 грн (за бажанням)від 1000 грнвід 1000 грн
Послуги нотаріуса~ 7000 грн~ 7000 грн~ 7000 грн
Держмито1% від оцінки1% від оцінки1% від оцінки
Податок на дохідне сплачується5% від оцінки18% від оцінки
Військовий збірне сплачується1,5% від оцінки1,5% від оцінки

Доведеться трохи почастувати державу, зате потім ваша щедрість повернеться вам сторицею!

Бонус: Розміщуйте оголошення на Mistechko.com і даруйте нерухомість легко!

Що, вирішили не дарувати, а продати квартиру чи будинок у Львові? А може, навпаки, шукаєте, де б придбати омріяні квадратні метри? В будь-якому разі вам стане в нагоді дошка безкоштовних оголошень Mistechko.com!

Розмістіть оголошення про продаж або купівлю нерухомості у Львові та області швидко, безкоштовно і без реєстрації. Тисячі потенційних покупців і орендарів щодня заходять сюди у пошуках омріяних квадратів. Додавайте якісні фото, детальний опис і хороші новини — ваша пропозиція точно когось зацікавить.

До того ж на Mistechko.com ви знайдете безліч корисних статей на тему нерухомості. Як купити, продати, здати в оренду, оформити документи, зекономити на податках — все це та більше є в нашому блозі. Заходьте, читайте, застосовуйте знання на практиці та будьте справжнім гуру львівської нерухомості!

Назад до новин Наступний запис