Як добудувати балкон у Львові: покрокова інструкція для хитрих власників квартир

Привіт, любий власнику квартири! Хочеш розширити свої володіння і добудувати балкон у Львові? Круто, ми тебе розуміємо. Хто ж не мріє про додаткові квадратні метри, свіже повітря і красивий краєвид за вікном. Але є одне «але» — просто так взяти і прибудувати балкон не вийде. Треба все робити за законом, щоб потім не було проблем. Не хвилюйся, ми тобі зараз все розкладемо по поличках. Тримай шпаргалку, як узаконити добудову балкона і не вскочити в халепу. Поїхали!

Зміст:

Реконструкція, перепланування чи добудова: в чому різниця

Перш ніж бігти по дозволи та шукати будівельників, давай розберемося, що саме ти хочеш зробити зі своїм балконом. Бо від цього залежить, які папери тобі потрібні і куди з ними йти. Отже, є три варіанти:

  1. Реконструкція — це коли ти приєднуєш балкон до кімнати, тобто робиш його частиною житлового приміщення. Тут вже міняється і площа квартири, і її функціонал. Доведеться переробляти всі документи на квартиру.
  2. Перепланування — це коли ти щось міняєш всередині балкона, наприклад, переносиш двері чи вікна, але при цьому його площа і функція залишаються тими ж. Тут теж потрібен дозвіл, але простіше.
  3. Добудова — це коли ти хочеш збільшити площу балкона за рахунок винесення його в просторі. Ось тут вже потрібен повний пакет дозволів і погоджень. Але ми тобі все розкажемо.
До речі, якщо ти хочеш просто засклити або відремонтувати наявний балкон — ніяких дозволів не треба. Роби що хочеш, головне, щоб сусідам не заважало.

На скільки можна розширити балкон без дозволу

Окей, припустимо, ти надумав таки добудувати балкон. Але чи знаєш ти, що є певні норми, які дозволяють зробити це без зайвої бюрократії? Ось вони:

  • Якщо ти хочеш розширити балкон до 30 см — вперед, ніяких дозволів не треба. Це називається «винос підвіконня» і цілком законно.
  • Якщо плануєш добудову більше 30 см — готуйся до паперової тяганини. Це вже вважається реконструкцією зі зміною геометрії фасаду. Потрібен буде проєкт, дозвіл і все таке.

Тобто 30 см — це така собі магічна цифра, яка відділяє просто ремонт від серйозної перебудови. Але не думай, що можна хитрувати і добудовувати по 30 см щороку. Якщо зловлять — штрафи будуть космічні.

На якому поверсі можна добудувати балкон

Тепер давай поговоримо про те, на якому поверсі ти живеш і чи можна там взагалі щось добудовувати. Бо є певні нюанси:

  • Якщо твоя квартира на першому поверсі — то для добудови балкона доведеться ще й приватизувати або орендувати землю під ним. А це додаткові дозволи і витрати. Зате у тебе є шанс зробити окремий вхід і терасу.
  • Якщо живеш на другому і вище — то із землею морочитися не доведеться, але з'являться інші нюанси. Наприклад, якщо твій балкон буде нависати над тротуаром чи дорогою — можуть не дозволити. Або якщо фасад будинку має історичну цінність.

Загалом, чим вищий поверх — тим складніше і дорожче буде добудова. Бо доведеться використовувати спецтехніку, кран і все таке. Але якщо дуже хочеться — то можна і на 9-му поверсі балкон прилаштувати. Було б бажання і гроші.

Як замовити проєкт добудови балкона

Добре, з поверхом і розмірами ми розібралися. Тепер тобі потрібен проєкт твого майбутнього балкона. Без нього ніяких дозволів не дадуть. Ось що треба зробити:

  1. Знайти фірму або архітектора, який робить такі проєкти. Можеш пошукати оголошення на Mistechko.com — там є чимало фахівців.
  2. Надати їм всю інформацію про свою квартиру — план, техпаспорт, свідоцтво власності тощо. І розповісти, який балкон ти хочеш.
  3. Отримати готовий проєкт і погодити його в усіх інстанціях — ЖЕКу, управлінні архітектури, пожежниках, санстанції і так далі. Це може зайняти до 2-х місяців, тому наберися терпіння.

До речі, хороший архітектор може сам зібрати всі погодження для проєкту. Але це буде коштувати дорожче. Зате заощадиш купу часу і нервів.

Лайфхак: якщо не хочеш чекати 2 місяці на проєкт, є варіант купити типовий готовий проєкт балкона. Але він підійде тільки якщо твій балкон стандартний і без особливостей.

Які документи потрібні для узаконення балкона

Ну що ж, проєкт на руках, можна починати збирати документи для узаконення балкона. А їх треба ого-го скільки! Ось повний список:

  • Заява на добудову
  • Проєкт балкона
  • Документи на квартиру — свідоцтво про право власності, витяг з реєстру нерухомості, техпаспорт БТІ
  • Паспорт і ІПН власника квартири
  • Згода всіх повнолітніх мешканців квартири (якщо ти не один)
  • Згода сусідів знизу і збоку (щоб не було потім претензій)
  • Висновок ЖЕКу про техстан будинку (що він витримає балкон)

Як бачиш, список не маленький. І це ще не все — можуть знадобитися додаткові папери залежно від ситуації. Наприклад, якщо ти добудовуєш на 1-му поверсі — потрібні документи на землю під балконом.

Коли всі папери зібрані — неси їх до свого районного адмінцентру або ЦНАПу. Там напишеш заяву і здаси документи. Десь за місяць-два отримаєш дозвіл на добудову. Або відмову, якщо щось не так з документами. Тоді доведеться їх доробляти і подавати знову.

Чи можна добудувати балкон своїми руками

Окей, з дозволами розібралися. Тепер сам процес будівництва. І тут у тебе є два варіанти:

  • Найняти будівельну фірму, яка все зробить під ключ. Це зручно, але дорого. Зате якщо щось буде не так — відповідати будуть вони, а не ти.
  • Зібрати бригаду робітників або навіть зробити все самому, якщо руки з потрібного місця ростуть. Це дешевше, але ризиковано. Бо якщо накосячиш — сам будеш розгрібати.

Якщо вирішив будувати сам — дуже уважно вивчи проєкт і дотримуйся всіх норм. Бо потім приймальна комісія буде дивитися, чи все зроблено правильно. І якщо знайдуть порушення — змусять переробляти за свій рахунок.

До речі, приймати балкон будуть аж 3 комісії — from ЖЕКу, району і міста. Так що будь готовий до прискіпливих перевірок.

Що буде, якщо добудувати балкон незаконно

Ну і остання важлива тема — штрафи за самобуд. Тому що якщо надумаєш хитрувати і добудовувати балкон без дозволів — готуйся до проблем. Ось що тобі загрожує:

  • Штраф від 170 до 13 600 грн залежно від площі самобуду. І якщо не заплатиш — нарахують пеню.
  • Демонтаж балкона за рішенням суду. Тобто знесуть нафіг все, що ти збудував незаконно. І ще й змусять оплатити роботи з демонтажу.
  • Неможливість продати або подарувати квартиру, бо вона буде вважатися самобудом. Доведеться або узаконювати, або знову ж таки зносити балкон.

Тому наш тобі щира порада — не економ на дозволах і роби все за законом. Бо як то кажуть, скупий платить двічі. І взагалі, навіщо псувати собі нерви і репутацію, якщо можна просто зібрати папірці і спати спокійно.

Ось і все, що ти маєш знати про добудову балконів у Львові. Як бачиш, процес не з простих, але результат того вартий. Бо що може бути краще, ніж випити зранку кави на власному балкончику з видом на рідне місто. Або влаштовувати там затишні вечері для коханої людини. Або просто сидіти й насолоджуватися життям. Так що якщо є можливість — однозначно добудовуй! А якщо будуть питання — звертайся, ми завжди раді допомогти. І не забудь поділитися досвідом в коментарях — раптом комусь стане в нагоді. Все, тримай хвіст пістолетом і до зустрічі на балконах!

Назад до новин Наступний запис