Заповіт на нерухомість у Львові: як скласти, скільки коштує та навіщо це потрібно

Привіт, любий друже! Ти коли-небудь замислювався над тим, що буде з твоєю улюбленою квартирою чи будинком у Львові, коли ти відправишся у кращий зі світів? Ні-ні, ми зовсім не бажаємо тобі швидкої дороги до райських воріт! Але подумати про те, кому дістанеться твоя нерухомість, варто завчасно. І найкращий спосіб вирішити це питання — скласти заповіт.

Що таке заповіт і навіщо він потрібен

Заповіт — це як любовний лист майбутнім поколінням. Тільки замість зізнань у почуттях — чіткі інструкції, кому і що ти залишаєш у спадок. І хоч звучить це не дуже романтично, повір — твої близькі оцінять таку турботу. Бо інакше їм доведеться довго і нудно ділити майно за законом.

Особливо важливо скласти заповіт, якщо ти маєш нерухомість у Львові чи області — квартиру, будинок, дачу, землю або комерційні об'єкти. Адже це найцінніше, що може лишитися після тебе. І краще заздалегідь вирішити, кому воно дістанеться, щоб уникнути чвар між родичами.

До речі, якщо ти ще не встиг обзавестися власним житлом, саме час переглянути актуальні пропозиції квартир та будинків на продаж у Львові на дошці оголошень Mistechko.com. Купуй вигідно, а заповідай — мудро!

Вимоги до заповіту на нерухомість у Львові

Перш ніж кидатися писати заповіт на серветці в кав'ярні, ознайомся з основними вимогами до цього документу:

  • Укладається лише в письмовій формі.
  • Зазначається дата, місце та час складання, а також дані заповідача.
  • Чітко вказується, кому і що конкретно заповідається з нерухомості — квартира, будинок, земля, гараж тощо.
  • Можна також вказати осіб, позбавлених права на спадок (крім недієздатних членів родини).
  • Має бути особисто підписаний заповідачем та завірений нотаріально або іншою уповноваженою особою.

Головне — заповідач має бути повнолітнім та дієздатним. Якщо ти ще не доріс або маєш психічні розлади — sorry, з заповітом доведеться почекати.

Види заповітів: персональний, з умовою, секретний

Ти думав, заповіт може бути тільки один? Як бонус — цілих три види на вибір:

  1. Персональний — найпростіший, де просто вказуєш кому що передаєш.
  2. З умовою — даєш спадкоємцю завдання, наприклад, доглядати за твоїм улюбленим кактусом. Не впорається — не отримає нічого.
  3. Секретний — як шпигунський пристрій: запечатуєш у конверт, віддаєш нотаріусу, і ніхто крім тебе не знає, що всередині. Інтрига!

Також можна скласти спільний заповіт подружжя на майно, що належить обом. Після смерті одного з них все переходить іншому, а потім — фінальним спадкоємцям. Дуже зручно і романтично, до речі.

Як виконується заповіт і хто отримує майно

Але що станеться з твоєю львівською нерухомістю, коли ти вже будеш насолоджуватися небесними концертами Кузьми Скрябіна? Не хвилюйся, все буде чітко за планом:

  1. Спадкоємці відкривають заповіт і приймають спадщину протягом 6 місяців.
  2. Призначається виконавець заповіту — або з вказаних тобою осіб, або нотаріус.
  3. Виконавець пильнує, щоб всі умови були виконані, а майно поділене згідно твоєї волі.
  4. Спадкоємці отримують свої частки — квартири, будинки, землю, інші об'єкти нерухомості у Львові та області.

Але є один нюанс! Навіть якщо ти вирішив залишити все сусідському коту, обов'язкову частку обов'язково отримають непрацездатні утриманці та родичі — малі діти, пенсіонери, інваліди. Тож подумай двічі, перш ніж викреслювати їх зі списку.

А щоб твоя нерухомість у Львові завжди була у ціні, не забувай про регулярний моніторинг ринку та вивчення пропозицій оренди і продажу на Mistechko.com. Так і спадкоємці будуть задоволені!

Хто може посвідчити заповіт окрім нотаріуса

Зазвичай заповіти зависвідчує нотаріус. Але якщо ти раптово вирішив скласти заповіт у поході в Карпати або у військовій частині, є й інші варіанти:

  • Головний лікар, якщо ти на лікуванні в лікарні чи хоспісі.
  • Капітан корабля, якщо пливеш десь морями-океанами.
  • Начальник експедиції, якщо копаєш скарби чи шукаєш НЛО.
  • Командувач військової частини, якщо ти служиш.
  • Начальник місць позбавлення волі, якщо перебуваєш у в'язниці (не дай Боже!).

Тільки не забудь потім відправити такий заповіт до нотаріуса на зберігання. А то мало що може статися в горах чи за ґратами.

Особливості складання заповіту під час війни

Якщо ти зараз захищаєш Україну зі зброєю в руках або волонтериш у гарячих точках, є й гарні новини. Військові та правоохоронці можуть посвідчити заповіт прямо у частині чи бригаді. Головне — щоб командир підписав і відправив його до Міністерства юстиції. Навіть без спецбланків, просто на папері.

До речі, нотаріусам зараз заборонено обслуговувати росіян. Хіба що вони хочуть скласти заповіт у полоні або написати заяву на вихід з російського громадянства. Так їм і треба!

Як львів'янину скласти заповіт за кордоном

Раптово опинився за кордоном і хочеш впорядкувати справи? Не біда! Якщо ти зараз десь у Європі чи за океаном, просто зверни до:

  • Українського консульства — вони завірять твій заповіт не гірше нотаріуса.
  • Іноземного нотаріуса — тільки обери перевіреного, щоб потім в Україні проблем не було.

І пам'ятай — складати заповіт через представників не можна, тільки особисто! Навіть якщо дуже довіряєш своєму адвокату чи бізнес-партнеру.

Чи можна оскаржити заповіт і визнати його недійсним

Уяви ситуацію: ти чемно прописав у заповіті всю львівську родину, а тебе чомусь ніхто не згадав. Образливо? Можливо. Але чи реально оскаржити чужий заповіт? Цілком, якщо:

  • Заповідач був недієздатним або склав заповіт під тиском.
  • Документ не відповідає вимогам — наприклад, складений усно або не має підпису.
  • Якісь пункти суперечать законодавству або моралі — наприклад, вимога станцювати на столі.

У таких випадках можна сміливо йти до суду і вимагати визнати заповіт повністю або частково недійсним. Але якщо з документом все ок — sorry, доведеться змиритися. Хіба що спробувати домовитися з іншими спадкоємцями по-людськи.

Скільки коштує скласти та виконати заповіт у Львові

І фінальне питання на мільйон гривень — як вплине складання заповіту на твій сімейний бюджет? Спойлер: не сильно, але приготуй трохи грошенят. Середні ціни у Львові такі:

  • Послуги нотаріуса — 2-6 тис. грн., залежно від його апетитів та твого красномовства.
  • Держмито — 259 грн., фіксована ставка з держбюджету на майстрів печатки.
  • Виконання заповіту — від 6 тис. грн. і вище, якщо спадщини багато та документів не вистачає.

Загалом, розраховуй десь на 5-10 тисяч гривень, щоб владнати всі формальності. Але повір, ці гроші того варті — адже ти подаруєш своїм близьким спокій та забезпечене майбутнє. А собі — впевненість, що про тебе згадають добрим словом.

Бонус: Як легко знайти або продати нерухомість у Львові на Mistechko.com

Доки ти розмірковуєш, кому лишити в спадок свою львівську резиденцію, чому б не оцінити її реальну вартість? А раптом надумаєш продати та купити щось більш підходяще? В цьому легко допоможе дошка оголошень нерухомості Mistechko.com!

На Mistechko ти миттєво знайдеш:

  • Актуальні ціни на квартири, будинки, землю та комерцію у Львові та області.
  • Тисячі свіжих оголошень про продаж та оренду житла у Львові та області від власників та агентів.
  • Зручний пошук за районами, метражем, ціною та іншими параметрами.
  • Перевірені оголошення з реальними фото та детальними описами.
  • Поради та огляди ринку нерухомості від експертів.

А якщо надумаєш продати своє помешкання або здати його в оренду — розміщуй власне оголошення безкоштовно, без реєстрації та зайвих питань. З Mistechko ти гарантовано знайдеш надійних покупців чи орендарів швидко та безпечно.

Тож не гай часу і заходь на Mistechko.com вже зараз — твоя омріяна нерухомість у Львові чекає саме на тебе! А майбутні спадкоємці будуть вдячні за мудре рішення.

Ось такі справи, любий друже. Тепер ти знаєш про заповіти на нерухомість у Львові все і навіть трохи більше. Бажаємо довгих та щасливих років у власній домівці. А якщо що — ти вже в курсі, як грамотно розпорядитися майном. Будь здоровий, живи багато!

Назад до новин Наступний запис